Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sølvbergknapp

Sedum spathulifolium

Slektsnavnet Sedum kommer trolig av sedare, som betyr stille mildne (anvendt som medisinplante). Kan også være av sedere = sitte, da planten fester seg til steiner. Artsnavnet spathulifolium betyr med spadeformete blad. I Sverige kalles planten kalifornisk fetknopp, og i England brukes navn som broadleaf stonecrop og Colorado stonecrop.

Hjemsted/Opphav Planten er viltvoksende i de vestlige områder i Nord-Amerika.

Bladfellende, teppedannende staude med kjøttfulle stengler, tykke, grågrønne blad og gule blomster i toppen av rødlige stengler. Sukkulent. Klimasone H4.

  • Sølvbergknapp (Sedum spathulifolium 'Cape Blanco')

  • Sølvbergknapp (Sedum spathulifolium) i en Sedummatte.

  • Sølvbergknapp (Sedum spathulifolium)

Plantebeskrivelse

5-10 cm høy bladfellende, tue- og teppedannende staude med korte, nedliggende stengler med rosetter av tykke, snaue, spadeformede, grågrønne blad. Gule blomster i tette, noe flate blomsterstander, som sitter i topper øverst på de rødlige stenglene. Blomstring i juni og juli. Stauden er en sukkulent, det vil si en plante som kan lagre vann i blad eller stengler, og som gjør at den tåler noe tørke.

Vekstkrav og klimasone

Sølvbergknapp er en nøysom plante som er lett å dyrke og som trives best på solrike vokseplasser i en veldrenert, sandholdig, ofte steinet, gjerne mager jord. Planten tåler tørke. Ingen gjødsling.

Stauden tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Sølvbergknapp er en god fjellhageplante med sin teppedannende vekst og lite krav til jordvolum. Planteavstand: 30 cm. I og med at den tåler noe tørke, benyttes den også en del på plantemurer. Den kan stå på samme plass i mange år uten omplanting.

Allergi- og giftfare

Sedum er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Sølvbergknapp formeres med deling og basisstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss