Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Steppesalvie ‘Ostfriesland’

Salvia nemorosa ¨’Ostfriesland’

Navn og opprinnelse. Synonyme navn er Salvia silvestris, Salvia sylvestris og Salvia x superba. Slektsnavnet Salvia kommer av salvare, som betyr å lege, hele. Artsnavnet nemorosa, betyr i lunder. I Sverige kalles planten stäppsalvia, og i England brukes navnet sage.

Hjemsted/Opphav Steppesalvie vokser vilt i Øst-Europa og Vest-Asia.

30-70 cm høy, bladfellende staude med opprett vekst. Rynkede, avlange, duftende blad og blå blomster som sitter i kranser i opprette aks. Rabattstaude. Klimasone H6.

  • Salvia nemorosa ¨’Ostfriesland’ (Steppesalvie 'Ostfriesland') Foto: gardenfocused.co.uk

Plantebeskrivelse

30-70 cm høy, bladfellende, gråhåret staude med opprett vekst. Greinete, firkantete stengler som er fiolett øverst. Rynkete, egg- til lansettformede, fintannete blad. Blå blomster med fiolette dekkblad, som sitter i tette kranser, og som er samlet i stivt opprette aks, i juni-september. Blomsten har både beger og krone med over- og underleppe. Kronen har ofte en sammentrykt overleppe og en stor underleppe med tre lapper. Hele planten er sterkt aromatisk.

Vekstkrav og klimasone

Steppesalvie trives best i en veldrenert, kalkrik jord på en solåpen plass. Planten tåler tørke bra, men ikke for våt jord. Trives også i mager jord. Planten bør omplantes med 3-4 års mellomrom.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Steppesalvie egner seg i rabatter og fjellhager. Planteavstand: 30 cm.

 Allergifare

Salvia er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Salvieekstrakter er blitt mye brukt i folkemedisinen, bl.a. til å regulere blodtrykket. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Steppesalvie formeres med basisstiklinger eller med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss