Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Toppklokke

Campanula glomerata

Slektsnavnet Campanula betyr liten klokke. Artsnavnet glomerata betyr sammenfiltret, opphopet (sikter til blomsten). I Sverige kalles planten toppklocka, og i England brukes navnet clustered bellflower.

Hjemsted/Opphav Toppklokke hører opprinnelig heime i Europa, Kaukasus og Iran. Arten vokser vilt i Norge. Det finnes flere navnesorter i handelen.

Bladfellende, teppedannende, nøysom staude med avlange blad og blå eller hvite blomster i tette, hodeformede blomsterstander i toppen av kraftige stengler. Rabatt- og snittplante. Klimasone H8.

  • Toppklokke (Campanula glomerata)

  • Toppklokke (Campanula glomerata)

  • Toppklokke (Campanula glomerata)

Plantebeskrivelse

15-60 cm høy (etter sort), bladfellende, teppedannende staude med underjordiske utløpere. Avlange, eggformede, hårete blad med korte skaft. Blå eller hvite, klokkelignende blomster, som sitter samlet i tette, hodeformede blomsterstander i toppen av de solide stenglene. Det kan være opptil 20 blomster i ett hode. Blomstring i juni-juli.

Vekstkrav og klimasone

Toppklokke vokser godt i nesten all slags jord, men den trives best i en godt drenert, godt kalkholdig jord i sol og lett skygge. Den trenger ingen regelmessig omplanting.

Stauden tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Toppklokke er en nøysom plante for blomsterenger og rabatter. Planteavstand: 35 cm. De høye sortene er en god snittblomst, som plukkes når halvparten av blomstene i blomsterstanden er i knopp og resten er utsprunget.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking av slekta Campanula, er ikke kjent i Norge. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Toppklokke formeres med deling, basisstiklinger og frø.

Noen gode sorter av toppklokke

Sort Høyde, cm Blomster Blad, vekst, etc. Klimasone
‘Acaulis’ 15 Blå. Blomstene sitter nesten helt ned i bladrosetten. H8
Alba’ 50-60 Hvite. H8
Dahurica’ 40 Mørk fiolett. H8
‘Superba’ 40 Mørk fiolett. H8

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss