Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Trebladgillenia

Gillenia trifoliata

Slektsnavnet Gillenia er etter Arnold Gille, en tysk fysiker, som skrev om hager på 1600-tallet. Artsnavnet trifoliata betyr trebladet. I Sverige kalles planten gillenia, mens i England er et navn Bowman's root.

Hjemsted/Opphav Gillenia trifoliata har sin opprinnelse fra Nord-Amerika.

Lav, bladfellende, godt forgreinet staude med rødlige stengler og bladstilker, 3-koplete, lansettformede blad og små, hvite til blekrosa blomster i knipper. God rabatt- og snittplante. Klimasone H7.

  • Gillenia trifoliata (Trebladgillenia) Foto: botaniskverden.no

Plantebeskrivelse

80 cm høy, bladfellende, godt forgreinet staude med rødlige stengler og bladstilker. Trekoplete, lansettformete, sittende (mangler bladstilk) blad. Små, hvite til blekrosa blomster med rødlige begerblad, som sitter i glisne knipper. Blomstring i juli-august. Skygge gir svakere stengler. Planten blir ganske omfangsrik med tida.

Vekstkrav og klimasone

Trebladgillenia vokser godt i nesten all slags, veldrenert, moldrik, litt fuktig jord i halvskygge. Planten tåler å stå i sol på fuktige vokseplasser. Gillenia er en plante som trenger tid på å etablere seg godt på vokseplassen, og den bør derfor få stå i ro på voksestedet i mange år. Eventuell deling og omplanting kan utføres både vår og høst. Oppbinding er ofte nødvendig.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Trebladgillenia god rabattplante. Planteavstand: 60 cm. Den er også en holdbar snittblomst.

 Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer med hobbydyrking av Gillenia trifoilata er ikke kjent.

Formering

Trebladgillenia kan formeres med deling og med frø, som må såes om høsten.