Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Trebladgillenia

Gillenia trifoliata

Slektsnavnet Gillenia er etter Arnold Gille, en tysk fysiker, som skrev om hager på 1600-tallet. Artsnavnet trifoliata betyr trebladet. I Sverige kalles planten gillenia, mens i England er et navn Bowman's root.

Hjemsted/Opphav Gillenia trifoliata har sin opprinnelse fra Nord-Amerika.

Lav, bladfellende, godt forgreinet staude med rødlige stengler og bladstilker, 3-koplete, lansettformede blad og små, hvite til blekrosa blomster i knipper. God rabatt- og snittplante. Klimasone H7.

  • Gillenia trifoliata (Trebladgillenia) Foto: botaniskverden.no

Plantebeskrivelse

80 cm høy, bladfellende, godt forgreinet staude med rødlige stengler og bladstilker. Trekoplete, lansettformete, sittende (mangler bladstilk) blad. Små, hvite til blekrosa blomster med rødlige begerblad, som sitter i glisne knipper. Blomstring i juli-august. Skygge gir svakere stengler. Planten blir ganske omfangsrik med tida.

Vekstkrav og klimasone

Trebladgillenia vokser godt i nesten all slags, veldrenert, moldrik, litt fuktig jord i halvskygge. Planten tåler å stå i sol på fuktige vokseplasser. Gillenia er en plante som trenger tid på å etablere seg godt på vokseplassen, og den bør derfor få stå i ro på voksestedet i mange år. Eventuell deling og omplanting kan utføres både vår og høst. Oppbinding er ofte nødvendig.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Trebladgillenia god rabattplante. Planteavstand: 60 cm. Den er også en holdbar snittblomst.

 Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer med hobbydyrking av Gillenia trifoilata er ikke kjent.

Formering

Trebladgillenia kan formeres med deling og med frø, som må såes om høsten.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss