Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Takløk

Sempervivum tectorum

Et tidligere navn er vanlig takløk. Slektsnavnet Sempervivum kommer av semper, som betyr alltid og vivus, som betyr levende. Artsnavnet tectorum betyr tak. I Sverige kalles også planten taklök, og i England brukes navn som commen houseleek, roof houseleek og bukkock’s eye.

Hjemsted/Opphav Takløk har sin opprinnelse fra Pyreneene til sørøstre deler av Alpene. Den vokser vilt i Norge.

Bladsukkulent med bladrosetter med små, avlange blad i rosa og grønne fargenyanser, ved grunnen. Rosa blomster i stjerneforma klaser. Sukkulent. God plante på tørre steder. Klimasone H7.

  • Vanlig takløk (Sempervivum tectorum)

  • Vanlig takløk (Sempervivum tectorum)

  • Vanlig takløk (Sempervivum tectorum)

  • Vanlig takløk (Sempervivum tectorum)

  • Vanlig takløk (Sempervivum tectorum)

  • Vanlig takløk (Sempervivum tectorum)

  • Ringve, 2021

    SAMSUNG CSC

Plantebeskrivelse

10 (rosettene)-40 (blomsterstenglene) cm høy bladsukkulent med tette, bladrosetter ved grunnen, og som dør etter blomstring, men siderosetter fortsetter veksten. Små, avlange blad i rosa / grønne fargenyanser. Rosa blomster i stjerneforma klaser i juni – juli. Svært mange former finnes. At planten er en sukkulent, vil si at planten kan lagre vann i blad eller stengler. Dermed tåler den noe tørke.

Vekstkrav og klimasone

Takløk er en nøysom og villig plante i godt drenert, mager, gjerne kalkfattig jord (pH 5,5-7), i sol. Siden den er en sukkulent, tåler den tørke. Ingen gjødsling.

Stauden tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Takløk er en god fjellhageplante med sitt beskjedne krav til jordvolum. Planteavstand: 25-30 cm. I og med at den tåler noe tørke, benyttes den også på torvtak, i bergsprekker og i plantemurer. Den kan stå på samme plass i mange år uten omplanting.

Allergi- og giftfare

Opplysninger om helseproblemer ved dyrking er ikke kjent. Men Sempervivum inneholder imidlertid giftige, samt hud- og slimhinneirriterende alkaloider. Plantene smaker bittert, og bare barn under 4-årsalderen risikerer å få i seg kritiske mengder ved spising av plantedeler. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Takløk formeres med deling, ved at siderosetter deles fra.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss