Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Virginialeddblom

Physostegia virginiana

Slektsnavnet Physostegia er av gresk physa, blåse, og stege, dekke. Artsnavnet virginiana betyr fra Virginia. I Sverige heter planten drakmynta og i England brukes navnet obedient plant.

Hjemsted/Opphav Virginialeddblom er viltvoksende i Nord-Amerika. Planten ble innført til Europa på slutten av 1600-tallet. Det finnes flere kultivarer (navnesorter) i handelen.

Bladfellende, stivt opprett staude med underjordiske utløpere, kransstilte, spisse, smale blad og rosa eller hvite blomster i lange, greinete aks i toppen av stenglene, i august-september. Klimasone:H6.

Plantebeskrivelse

50-80 cm høy, bladfellende, stivt opprett staude med grove, hvite, underjordiske utløpere. Kransstilte, opptil 15 cm lange, tykke, spisse, lansettforma, sagtannete blad med skarpe tenner. Rosa eller hvite, leppeformede blomster i tette, 30 cm lange, greinete aks i toppen av stenglene, i august-september. Akset har som oftest fire rader. Blomstene har små støtteblad og krona er større enn begeret. Overleppen er hel, mens underleppen er 3-delt. En særegenhet hos blomstene, er at om de vris litt til siden, som om de satt på en hengsel, så blir de stående i den nye stillingen. Derav navnet leddblomst.

Vekstkrav og klimasone

Virginialeddblom trives best på fuktige steder i jevnt fuktig og næringsrik jord på en solåpen plass. Planten bør deles med noen års mellomrom, og da helst om våren.

Stauden tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Virginialeddblom er en god rabattplante og en vakker snittblomst. Planteavstand: 40 cm.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer ved dyrking av Physostegia er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Virginialeddblom formeres helst med deling, men basisstiklinger kan også benyttes

Noen gode sorter av virginialeddblom

Sort Høyde, cm Blomster Blomstring mnd. Klimasone
‘Bouquet Rose’ 80 Fiolettrosa. August-september H6
Rosy Spire’ 80 Rødlilla. August-september H6
Schneekrone 70 Hvite. August-september H6

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss