Sargenteple
Malus sargentiiSynonyme navn er Malus toringo var. sargentii, Malus sieboldii var. sargentii, sargentapal og buskapal. Slektsnavnet Malus, er et gresk ord som muligens kommer av meles eller melon, som igjen betyr frukt. Artsnavnet toringo er trolig et stedsnavn i Sichuan i Kina. Navnet sargentii stammer fra dendrologen Charles Sprague Sargent (1841 - 1927), Arnold Arboretum, USA, som fant den på øya Hokkaido i Japan i 1892. Tidligere ble slekta kalt apal. På svensk heter busken bukettapal, mens et engelsk navn er Sargent Crabapple.
2-2,5 m høy, løvfellende busk med utbredte greiner, greintorner, knipper med hvite blomster og røde bærepler. Allergivennlige plante for en solrik plass. Klimasone: H6.
Plantebeskrivelse
2-2,5 m høy, løvfellende busk med stive, horisontale, utbredte greiner med skruestilte knopper, ofte med greintorner. Hard ved.
Eggformete, tilspissete, 5-8 cm lange, skarpt sagtannete blad. Men også 3-lappete blad finnes, mest på skudd i sterk vekst. Øreblad. Gulrøde høstfarger. Rosa knopper og hvite blomster i knipper i mai-juni. Små, kulerunde, røde bærepler i tette knipper med 5-10 frukter september-oktober.
Vekstkrav og klimasone
Sargenteple er en nøysom busk som trives best på drenert jord på solrik plass. God blomstring betinger årlig gjødsling.
Busken tilrås plantet til klimasone H6.
Bruksområder
Busken er en vindsterk busk som egner seg både som frittstående, i buskgrupper og til fri hekk, men busken er også en god léplante. Planteavstand i gruppe: 2-4 m og til hekk: 0,3-0,5 m. Planten anbefales også i veganlegg, i en avstand av minst 4 m fra vegbanen, og med planteavstand 1-1,3 m. Brukes til dekorasjoner. Sterk mot epleskurv, men bladlus kan gjøre stor skade. I Norge plantes den i lavlandet i Sør-Norge, og på lune steder til Nordland.
Allergifare
Malus er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer med dyrking er ikke kjent.
Beskjæring
Sargenteple trenger ingen årlig skjæring. All skjæring gjøres seinvinters eller om våren før veksten tar til. Uten skjæring blir planten en tett busk. Busken kan formes til et lite tre dersom en del mindre skudd skjæres bort og ett kraftig skudd bindes opp til stamme.
Formering
Formeres med frø, og frøkilden ‘Ås’, er en E-plante som anbefales brukt.