Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Bulkemispel

Cotoneaster bullata

Slektsnavnet Cotoneaster betyr kvedelignende, og stammer fra lat. cotonea, kvede, og aster, som betyr ligner. Artsnavnet bullatus betyr rynket, bulket (bladet). I England kalles planten hollyberry Cotoneaster.

Hjemsted/Opphav Bulkemispel finnes viltvoksende i Vest-Kina, hvor den blir 4 m høy. I Norge finnes busken forvillet mange steder, mest på Vestlandet. Busken har vært dyrket i Europa siden 1898.

3-4 m høy, løvfellende, opprett busk med få greiner og en åpen vekst. Busken har store, mørkegrønne blad med bulket overflate, koppformete, rosa blomster og mørkerøde frukter. På grunn av fare for pærebrann er busken ikke tillatt å plante i Norge. Klimasone: H4.

  • Cotoneaster bullatus (Bulkemispel)

Plantebeskrivelse

3-4 m høy, løvfellende, opprett busk med få greiner og en åpen vekst. Kvisten er fint håret. Sideknoppene er over 3 mm lange. Løvsprett er i månedsskiftet april-mai.

Mørkegrønne, bulkete, lansettformete til eggformete, tilspissete, 4-8 cm lange blad med tydelige markerte nerver på oversiden og en gråhåret underside.

Koppformete, rosa blomster, som sitter 2-30 sammen i halvskjermer. Blomstring i juli. Senere kommer runde, mørkerøde, saftige bærepler, i september-oktober. Hver frukt inneholder 4-5 frø.

Vekstkrav og klimasone

Bulkemispel trives best på en veldrenert, kalkholdig, godt sandholdig moldjord jord på en solrik plass.

Cotoneaste bullatus tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Bbulkemispel en vindsterk busk som brukes som frittstående busker, i grupper og til frie og klipte hekker.

NB! Da busken er utsatt for pærebrann, er den ikke tillatt å formere eller plante her i landet. Pærebrann er en alvorlig bakteriesykdom som skyldes bakterien Erwinia amylovoa. Bakterien angriper fruktblomstene, men som også kan angripe nye skudd og blad. Sykdommen kan spre seg svært raskt, og det finnes ingen kjemiske midler mot den. Bekjempelse blir derfor svært vanskelig.

Pærebrann er en såkalt karanteneskadegjører som er underlagt offentlige tiltak i henhold til Forskrift om plantehelse. All forekomst skal rapporteres til Mattilsynet.

Allergifare

Cotoneaster er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Bulkemispel tåler beskjæring, men det trengs sjelden. Planten bør beskjæres like etter blomstring, da den blomstrer på fjorårsskudd.

Formering

Bulkemispel formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss