Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Toppspirea (Asalspirea)

Holodiscus discolor

Synonyme navn er asalspirea og Spiraea discolor. Slektsnavnet Holodiscus kommer fra gresk holos = hel og discos = skive (blomsterbotnet). Artsnavnet discolor betyr med forskjellige farger. I Sverige kalles planten vippspirea og noen engelske navn er Ocean Spray, Hillside Ocean-spray, Cream Bush og Mountain Spray.

Hjemsted/Opphav Holodiscus discolor er viltvoksende i Nord-Amerika, mest i vestlige deler av USA.

2-3 m høy løvfellende, tettgreine busk med overhengende greiner, mørkegrønne, flikete blad og hvite blomster i opprett topper. Vakker solitærbusk. Klimasone: H4-5.

  • Holodiscus discolor (Toppspira ) Foto: nativeplantspnw.com

Plantebeskrivelse

2-3 m høy, løvfellende, opprett, tettgreina, bred busk med slanke, litt overhengende greiner.

Skruestilte, stilkete, mørkegrønne, bredt eggformete, dypt flikete, sagtannete, 6-7 cm lange blad med en hvit, ullhåret underside.

Tallrike, hvite, duftende, 3-4 cm brede blomster i fyldige, brede, 25-30 cm lange, hengende topper i juli – august. Små, brune nøttefrukter i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Holodiscus vokser godt både i sol og skygge, helst på en noe vindskjemet plass, i en næringsrik, sandholdig moldjord, som er godt drenert. Busken vokser også bra i leirholdig jord, men ikke i en våt jord.

Holodiscus discolor tilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruksområder

Toppspirea er en vakker solitærplante under blomstring og den egner seg godt til buskgrupper, også som underplanting under trær. Busken er bra vindsterk. Planteavstand i gruppe: 2-4 m.

Allergi- og giftfare

Holodiscus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere, og det forekommer ingen rapporter om helseproblemer ved dyrking av busken. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Holodiscus trenger lite vedlikehold. Men skadde greiner må skjæres bort om våren, og på eldre busker bør et par greiner skjæres bort som en fornying av busken med jevne mellomrom.

Formering

Toppspirea kan formeres vegetativt med grønnstiklinger (skuddstiklinger) og med frø.

Varietet

Holodiscus discolor var. ariaefolius

2-3 m høy busk med grågrønne greiner, blad med en dunhåret underside og hvite, duftende blomster i opprett topper. I dag dyrkes mest denne i stedet for arten. Klimasone: 4-5.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss