Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Blomstermispel

Cotoneaster multiflorus

Et synonymt navn er Cotoneaster multiflora. Slektsnavnet Cotoneaster betyr kvedelignende, og stammer fra lat. cotonea, kvede, og aster, som betyr ligner. Artsnavnet multiflorus betyr mangeblomstret, riktblomstrende. I Sverige heter busken flockoxbär, mens i England blir den kalt many-flowered cotoneaster.

Hjemsted/Opphav Blomstermispel finnes viltvoksende i Sentral-Asia, nærmere bestemt fra Vest-Kina.

3-4 m høy, løvfellende, opprett, bred busk med tynne, overhengende greiner, hvite blomster i mangeblomstrete klaser og røde steinepler. Allergivennlig solitærplante for en solrik plass. Klimasone: H4.

  • Cotoneaster multiflorus (Blomstermispel)

  • Cotoneaster multiflorus (Blomstermispel)

  • Cotoneaster multiflorus (Blomstermispel)

Plantebeskrivelse

3-4 m høy, løvfellende busk, opprett, bred busk med tynne, bøyde, overhengende greiner.

Skruestilte, mattgrønne, helrandete, eggformete, 2-3 cm lange blad med en glatt eller svakt håret underside.

Tallerkenformete, hvite, 10-12 mm brede blomster som sitter i en mangeblomstret klase i mai. Blomstene har en litt ubehagelig duft.  Runde, mørkerøde, ca- 1 cm brede steinepler i august-september.

Vekstkrav og klimasone

Blomstermispel trives best på godt sandholdig, godt drenert, moldjord på en solrik plass. Plantes mispel på et sted hvor det har vokst mispel før, bør jorda skiftes ut før planting. Planten trenger lite gjødsel.

Cotoneaster multiflorus tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Blomstermispel brukes mest som en frittstående busk eller i smågrupper, slik at den grasiøse veksten kommer til sin rett. Anbefalt planteavstand: 2-3 m. Busken brukes også i dekorasjonssammenheng.

Allergifare

Cotoneaster er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Blomstermispel tåler beskjæring, men det trengs sjelden. Busker av blomstermispel får mest blomster og frukt, om den skjæres like etter blomstring, da den blomstrer på fjorårsskudd.

Formering

Blomstermispel formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss