Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Dielsmispel

Cotoneaster dielsianus

Slektsnavnet Cotoneaster betyr kvedelignende, og stammer fra lat. cotonea, kvede, og aster, som betyr ligner. Artsnavnet dielsianus er etter Friedrich Ludwig Diels (1874-1945), som var direktør i den botaniske hagen i Berlin. I Sverige heter planten rosenoxbär og i England kalles planten Diels’ Cotoneaster.

Hjemsted/Opphav Dielsmispel finnes viltvoksende i Sentral- og Vest-Kina. I Norge finnes busken forvillet fra Oslo til Leikanger. Busken er kjent i Europa siden 1900.

2-3 m høy, løvfellende, opprett busk som etter hvert får en overhengende vekst. Busken har sidegreiner i ett plan, små blad med filthåra underside, rosa blomster og røde frukter. På grunn av fare for pærebrann er busken ikke tillatt å plante i Norge. Klimasone: H3-4.

  • Cotoneaster dielsianus (Dielsmispel)

Plantebeskrivelse

2-3 m høy, løvfellende, opprett busk som etter hvert får en overhengende vekst. Kvister med tette, korte hår, og sidegreinene finnes mer eller mindre i ett plan. Sideknoppene er 1-3 mm lange og sitter med god avstand. Gulgrønne unge skudd som etter hvert blir gulbrune og filthåret.

Mørkegrønne, eggformete, læraktige, 2,5 cm lange blad med markerte nerver og en gulgrå, filthåret underside.

Koppformete, rosa blomster, som sitter 3-7 sammen i halvskjermer. Blomstring i juli. Senere kommer runde, røde, 6-8 mm lange, saftige bærepler, i september-oktober. Hver frukt inneholder 2-5 frø.

Vekstkrav og klimasone

Dielsmispel trives best på en veldrenert, kalkrik, godt sandholdig moldjord jord på en solrik plass.

Cotoneaste dielsianus tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder

Dielsmispel en en vindsterk busk som brukes som frittstående busker, i grupper og til frie hekker.

NB! Da busken er utsatt for pærebrann, er den ikke tillatt å formere eller plante her i landet. Pærebrann er en alvorlig bakteriesykdom som skyldes bakterien Erwinia amylovoa. Bakterien angriper fruktblomstene, men som også kan angripe nye skudd og blad. Sykdommen kan spre seg svært raskt, og det finnes ingen kjemiske midler mot den. Bekjempelse blir derfor svært vanskelig.

Pærebrann er en såkalt karanteneskadegjører som er underlagt offentlige tiltak i henhold til Forskrift om plantehelse. All forekomst skal rapporteres til Mattilsynet.

Allergifare

Cotoneaster er en allergivennlig slekt for pollenallergikere.

Beskjæring

Dielsmispel tåler beskjæring, men det trengs sjelden. Planten bør beskjæres like etter blomstring, da den blomstrer på fjorårsskudd.

Formering

Dielsmispel formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss