Søylenøkketunge ‘The Rocket’
Ligularia stenocephala ‘The Rocket’Tidligere synonyme navn er hjertenøkketunge og Senecio stenocephalus. Slektsnavnet Ligularia, som stammer fra den franske botanikeren A.H.G. de Cassini (1781-1832), kommer av latin lingua, som betyr liten tunge, etter de tungeforma randkronene i blomsten. Artsnavnet stenocephala er etter gr. stenos = smal og kefale = hode. I Sverige heter planten gullstav ‘The Rocket’. Et engelsk navn på arten er yellow rocket ragwort.
100-130 cm høy, bladfellende, kraftigvoksende, opprett staude med store, hjerteformete blad og gule blomsterkorger i en smal søyleforma blomsterstand i sylindriske topper. Rabatt- og solitærstaude. Klimasone H7.
Plantebeskrivelse
100-130 cm høy, bladfellende, kraftigvoksende, opprett staude med stive, rødbrune stengler og store, lysegrønne, hjerteformete, skarpt sagtannete blad på lange skaft.
Gule, 4-5 cm brede korgblomster i sylindriske topper i enden av stenglene, i juli-august. Blomsterkorgene har hunnkjønnete kantkroner, som er tungeformete, lange og smale, mens midtkronene er rørformet, tvekjønnet og fruktbare. Frukta er ei nøtt.
Vekstkrav og klimasone
Søylenøkketunge trives best i en veldrenert, men jevnt fuktig, næringsrik moldjord, gjerne med noe leir, i sol og halvskygge. På en skyggefull plass får plantene store fine blad, men mindre antall blomster. En årlig gjødsling øker blomstermengden. Planten bør få stå lenge i ro på vokseplassen uten omplanting. Stauden lever lenge.
Ligularia stenocephala tilrås plantet til klimasone H7.
Bruksområder
Søylenøkketunge er en godt egnet plante for store rabatter og som en solitær (frittstående) plante. Planteavstand: 100 cm. Siden stauden liker fuktig, men ikke våt jord, er en plassering ved kanten av en dam eller grøft, en ideell plass.
Allergi- og giftfare
Rapporter om helseproblemer ved dyrking av Ligularia-arter utendørs, er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Søylenøkketunge formeres med deling eller frø.