Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Tusenstråle (Prakttelekia)

Telekia speciosa

Synonyme navn er praktteleikia og Buphthalmum speciosum. Slektsnavnet Telekia er etter den engelske adelsmannen Samuel Teleki de Szek, som levde på slutten av 1700-tallet. Artsnavnet speciosa = skjønn, imponerende. I Sverige kalles planten strålöga og i England brukes navn som heart-leaved oxeye og yellow oxeye,

Hjemsted/Opphav Telekia speciosa er viltvoksende i Sentral- og Sørøst-Europa, Kaukasus og i Sørvest-Asia.

130-200 cm høy, bladfellende, opprett, kaftigvoksende staude med en kraftig trevlerot, lange, grunnstilte, hjerteformete blad og brede, gule korgblomster på høye blomsterstengler i juli-august. Vakker solitærplante. Klimasone H5-6.

  • Telekia speciosa (Tusenstråle) Foto: Eli Fremstad

Plantebeskrivelse

130-200 cm høy, bladfellende, opprett, kraftigvoksende staude med en kraftig trevlerot og store grunnstilte, 20 cm lange, hjerteformete blad.

Gule, 5-10 cm brede blomsterkorger med smale kantkroner, på 1,5-2 m høye, bladbærende blomsterstengler fra juli til august. Frukta er en nøtt med en hårdusk (fnokk).

Vekstkrav og klimasone

Tusenstråle trives best i en veldrenert, men jevnt fuktig, næringsrik, godt kalkholdig, sandholdig moldjord på en solrik plass, men halvskygge går bra. Planten kan stå i mange år uten omplanting.

Telekia spciosa tilrås plantet til klimasone H5-6.

Bruksområder

Tusenstråle er en god solitærplante og en fin rabattplante ved vannanlegg.

 Allergifare

Rapporter om plager i forbindelse med utendørs dyrking av Telekia er ikke funnet.

Formering

Tusenstråle formeres med deling eller med frø.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss