Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Søylenøkketunge ‘The Rocket’

Ligularia stenocephala ‘The Rocket’

Tidligere synonyme navn er hjertenøkketunge og Senecio stenocephalus. Slektsnavnet Ligularia, som stammer fra den franske botanikeren A.H.G. de Cassini (1781-1832), kommer av latin lingua, som betyr liten tunge, etter de tungeforma randkronene i blomsten. Artsnavnet stenocephala er etter gr. stenos = smal og kefale = hode. I Sverige heter planten gullstav ‘The Rocket’. Et engelsk navn på arten er yellow rocket ragwort.

Hjemsted/Opphav Ligularia stenocephala er viltvoksende i Japan, Nord-Kina og på Taiwan. Arten dyrkes knapt, men flere navnesorter er i handelen.

100-130 cm høy, bladfellende, kraftigvoksende, opprett staude med store, hjerteformete blad og gule blomsterkorger i en smal søyleforma blomsterstand i sylindriske topper. Rabatt- og solitærstaude. Klimasone H7.

  • Ligularia stenocephala 'The Rocket' (Søylenøkketunge 'The rocket') Foto: www.etsy.com

Plantebeskrivelse

100-130 cm høy, bladfellende, kraftigvoksende, opprett staude med stive, rødbrune stengler og store, lysegrønne, hjerteformete, skarpt sagtannete blad på lange skaft.

Gule, 4-5 cm brede korgblomster i sylindriske topper i enden av stenglene, i juli-august. Blomsterkorgene har hunnkjønnete kantkroner, som er tungeformete, lange og smale, mens midtkronene er rørformet, tvekjønnet og fruktbare. Frukta er ei nøtt.

Vekstkrav og klimasone

Søylenøkketunge trives best i en veldrenert, men jevnt fuktig, næringsrik moldjord, gjerne med noe leir, i sol og halvskygge. På en skyggefull plass får plantene store fine blad, men mindre antall blomster. En årlig gjødsling øker blomstermengden. Planten bør få stå lenge i ro på vokseplassen uten omplanting. Stauden lever lenge.

Ligularia stenocephala tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Søylenøkketunge er en godt egnet plante for store rabatter og som en solitær (frittstående) plante. Planteavstand: 100 cm. Siden stauden liker fuktig, men ikke våt jord, er en plassering ved kanten av en dam eller grøft, en ideell plass.

 Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer ved dyrking av Ligularia-arter utendørs, er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Søylenøkketunge formeres med deling eller frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss