‘Paul Ricault, hundrebladrose
Rosa x centifolia ‘Paul Ricault’Slektsnavnet Rosa er et elt latinsk navn på slekta, opprinnelig kanskje fra et keltisk ord som betyr «rød». Sorten hører med til gruppen historiske roser i Norge (roser fra før 1867) og innen rosene tilhører den Centifolia-gruppen.
120-150 cm høy, engsblomstrende buskrose med opprett vekst, tornete greiner og grønne, ulikefinnete blad og karminrøde/rosa, store, fylte blomster med en god duft. Klimasone: H4-5.
Plantebeskrivelse
120-150 cm høy, engangsblomstrende opprett buskrose med, tornete greiner og ulikefinnete, grønne blad som består av 5-9, eggformete, sagtannete småblad.
Karminrøde/rosa, store, fylte blomster med en god duft. Blomstens kronblad har en sølvaktig rød underside. Blomstene sitter enkeltvis eller i klaser. Blomstring i juni- juli.
Vekstkrav og klimasone
Buskroser trives best i 25-35 cm dyp, godt drenert, kalkholdig blandingsjord med en god del sand, i sol og halvskygge. Blandingsjord kan være en sammensetning av mold, sand og leire. Roser trives ikke i leirjord. Roser må gjødsles årlig. En hovedgjødsling om våren og en svakere gjødsling ut i juli, med klorfattig fullgjødsel («Hagegjødsel»), er bra. Andre gjødselslag kan også brukes. Kalkrik jord kan føre til klorose (gule bladflekker) hos noen rosetyper. Blomstene tåler noe regn.
Rosa x centifolia ‘Paul Ricault’ tilrås plantet til klimasone H4-5.
Bruksområder
Buskroser er roser med så kraftig vekst at de danner busker, som ikke trenger støtte eller oppbinding for å holde seg oppe. Engangsblomstrende buskroser har en hovedblomstring i løpet av sommeren. Sorten brukes både som en solitærplante og i bed, og i grupper sammen med andre planter.
Allergifare
Det er ingen allergifare med hundrebladroser.
Beskjæring
Ved planting er det vanlig å skjære buskrosene tilbake til 25-30 cm over bakken for å tvinge fram nye greiner. På sikt gir dette en fyldigere buskrose.
Engangsblomstrende buskroser som blomstrer på 2-årig ved (fjorårsskudd), krever ingen tilbakeskjæring av siste årsskudd. Bare en uttynning av buskene ved at noen gamle greiner fjernes av og til om våren. Det gjelder stadig å få fram nye greiner, så det ikke blir tette kjerr med nakne partier nederst.
Formering
Rosen kan formeres med poding.
Sykdommer
Sorten er sunn og frisk.