Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kuleamarant

Comphrena globosa

Slektsnavnet Comprena er et gammelt navn på amarant. Artsnavnet globosa = kuleformet (blomsten). I England brukes ofte navnet Globe Amarant.

Hjemsted/Opphav Kuleamarant er heimehørende i Mellom-Amerika, blant annet i Panama og Guat emala, men etter hvert dyrkes den globalt.

30-50 cm høy, opprett, ettårig plante med busket vekst, ovale, svakt hårete, grønne blad og purpurrøde, fiolette, rosa, hvite eller oransje blomster som sitter i kulerunde hoder, fra juli til september. God plante i bed, kasser eller potter, og til tørking.

  • Comphrena globosa (Kuleamarant) Foto: missouribotanicalgarden.org

Plantebeskrivelse

30-50 cm høy, ettårig, bladfellende, opprett plante med buskaktig vekst og ovale, svakt hårete, grønne blad.

Blomster i purpurrøde, fiolette, rosa, hvite og oransje nyanser, som sitter i kulerunde, 2-3 cm brede blomsterstander som hos kløver. Blomstring: juli-september.

Vekstkrav

Kuleamarant trives godt I en veldrenert, næringsrik, godt sandblandet, porøs moldjord på en solrik plass.

Bruksområder

Kuleamarant er en evighetsblomst som egner seg godt til tørking, om blomstene høstes før blomsterholdene er fullt utviklet, sog som plantes i blomsterbed, balkongkasser, krukker og potter.

 Allergifare

I utenlandsk litteratur sies det at amaranrslekta forårsaker allergier, men amaranter som brukes i Norges dyrkes i et lite omfang og de er insektbestøvere. Derfor er det ingen kjente rapporter om allergiproblemer eller skadevirkninger ved dyrking i Norge. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering 

Amaranthus formeres med frø, og dyrkes som en utplantingsplante. Utplanting i bed, krukker eller kasser bør ikke skje før faren for nattefrost er over. Anbefalt planteavstand: 20 cm.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss