Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sypressmelde (Kostmelde)

Bassia scoparia

Synonyme navn er sommersypress, sypressmelde, kvastkokia, og Kochia scoparia og Chenopodium scoparium. Slektsnavnet Bassia er etter den italienske legen Ferdinand Bassi, fra første halvdel av 1700-tallet. Artsnavnet scoparia betyr kvastlignende. I Sverige kalles planten sommercypress og i England brukes navn som Burning Buss og Summer Cypress.

Hjemsted/Opphav Kostmelde er viltvoksende i et område fra østlige Europa til østlige Asia.

70-80 cm høy, opprett, ettårig, søyleforma bladplante med lysegrønne, nålelignende blad og uanselige blomster. Vakker rabattplante.

  • Bassia scoparia (Sypressmelde ) Foto: plants.ces.ncsu.edu

Plantebeskrivelse

70-80 cm høy, ettårig, opprett bladplante med søyleform, med tette, langsmale, nålelignende, spisse blad. Blomstring i august, men blomstene er små og uanselige. Plantene har en vakker og populær form.

Vekstkrav

Kostmelde trives best på en solrik og noe beskyttet vokseplass. Den vokser godt I en veldrenert, sandrik, næringsrik og godt kalkholdig jord. Bør vannes I perioder med langvarig tørke.

Bruksområder

Kostmelde er en vakker solitærplante og rabattplante som egner seg både i større og mindre plantinger, til store krukker og som en midlertidig sommerhekk.

Allergifare

Planten dyrkes ikke fram til blomstring i Norge.

Derfor er det ingen kjente rapporter om allergiproblemer eller skadevirkninger ved dyrking av kostmelde i Norge. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Kostmelde formeres med frø, som såes i hus eller potter, og plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over. Passende planteavstand er 50 cm.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss