Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Blodamarant

Amaranthus hybridus cruentus

Et synonymt navn er Amaranthus hybridus ssp. cruentus. Slektsnavnet Amaranthus er gresk og kommer av a = ikke og marainein = visne, som viser til blomstens holdbarhet (tørkede blomster er svært holdbare). Artsnavnet cruentus betyr blodrød (blomsten). I Sverige kalles planten blodamarant og i England brukes ofte navn som Purple Amaranth og Red Amaranth.

Hjemsted/Opphav Blodamarant er en kulturplante som har oppstått i Mellom-Amerika (sørlige Mexico og Guatemala), ifølge «Flora of North America».

50-200 cm høy, opprett, ettårig sommerblomst med ganske store, spisse, ovale blad og små, mørkerøde blomster i tettstilte halelignende aks, fra juli til frosten. God plante i bed, kasser eller potter, og til snitt og tørking.

  • Amaranthus hybridus cruentus (Blodamarant) Foto: Gardenia.net

Plantebeskrivelse

50 – 200 cm høy, busklignende, godt forgreinet, opprett, ettårig plante med ganske store, skruestilte, spisst ovale, helranda blad med stilk, som er lysegrønne.

Svært små mørkerøde blomster som sitter samlet I tettstilte halelignende, opptil 20 cm lange aks, i toppen av planten. I blomstene er det kun begerbladene som får farge. Blomstring fra juli til frosten kommer.

Vekstkrav

Amaranthus trives best på en solrik og noe beskyttet vokseplass. Den vokser godt I en veldrenert, moldrik, næringsrik og godt kalkholdig jord. Bør vannes I perioder med langvarig tørke.

Bruksområder

Amaranthus brukes på grunn av den eiendommelige blomsterstanden. Hos oss dyrkes den enten som en solitærplante eller flere sammen I bed, kasser eller potter. Planteavstand: 20 – 30 cm. Blodamarant en god snittblomst, med en holdbarhet på 7-15 dager. Blomsterstandene kan også tørkes til bruk i tørre dekorasjoner.

Allergifare

I utenlandsk litteratur sies det at amaranrslekta forårsaker allergier, men amaranter som brukes i Norges dyrkes i et lite omfang og de er insektbestøvere. Derfor er det ingen kjente rapporter om allergiproblemer eller skadevirkninger ved dyrking i Norge. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering 

Amaranthus formeres med frø, og dyrkes som en utplantingsplante ved å så noen frø i potter, og tynne ut plantene når de har vokst seg til. Utplanting i bed, krukker eller kasser bør ikke skje før faren for nattefrost er over.

Sorter

Sorten ‘Oeschberg’, har mørkt røde blomsterstander og et mørkt, rødtonet bladverk. Sorten ‘Hot Biscuit’, er derimot en sort med gulbrune blomster.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss