Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Praktamarant

Amaranthus hybridus hypochondriacus

Synonyme navn er Amaranthus hypochondriacus, Amaranthus hypochondriacus var. hypochondriacus og og Amaranthus leucocarpus. Slektsnavnet Amaranthus er gresk og kommer av a = ikke og marainein = visne, som viser til blomstens holdbarhet (tørkede blomster er svært holdbare). Artsnavnet hypochondriacus betyr dyster, nedstemt, noe som kanskje viser til plantens medisinske bruk. I Sverige kalles planten toppamarant og i England brukes blant flere navn Prince’s Feather.

Hjemsted/Opphav Toppamarant har sin opprinnelse i sørlige, tropiske og subtropiske deler av USA og Mexico. Planten kan ikke overvintre i Norge. Flere kultivarer (navnesorter) er i handelen.

80-150 cm høy, opprett, ettårig sommerblomst med ganske store, spisse, ovale blad og små, røde eller grønne blomster (etter sort) i tettstilte halelignende aks, fra juli til frosten. God plante i bed, kasser eller potter, og til snitt og tørking.

  • Amaranthus hybridus hypochondriacus (Praktamarant) Foto: Barbara Skwaryło-Bednarz

Plantebeskrivelse

80 – 150 cm høy, busklignende, godt forgreinet, opprett, ettårig plante med ganske store, skruestilte, spisst ovale, helranda blad med stilk, som er grønne eller mørkt røde alt etter sort.

Svært små grønne eller vinrøde blomster som sitter samlet I tette, tettstilte halelignende, opptil 20 cm lange aks, i toppen av planten. I blomstene er det kun begerbladene som får farge. Blomstring fra juli til frosten kommer.

Vekstkrav

Amaranthus trives best på en solrik og noe beskyttet vokseplass. Den vokser godt I en veldrenert, moldrik, næringsrik og godt kalkholdig jord. Bør vannes I perioder med langvarig tørke.

Bruksområder

Toppamarant brukes på grunn av den eiendommelige blomsterstanden. Hos oss dyrkes den enten som en solitærplante eller flere sammen I bed, kasser eller potter. Planteavstand: 20 – 30 cm. Toppamarant en god snittblomst, med en holdbarhet på 7-15 dager. Blomsterstandene kan også tørkes til bruk i tørre dekorasjoner.

Allergifare

I utenlandsk litteratur sies det at amaranrslekta forårsaker allergier, men amaranter som brukes i Norges dyrkes i et lite omfang og de er insektbestøvere. Derfor er det ingen kjente rapporter om allergiproblemer eller skadevirkninger ved dyrking i Norge. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering 

Amaranthus formeres med frø, og dyrkes som en utplantingsplante ved å så noen frø i potter, og tynne ut plantene når de har vokst seg til. Utplanting i bed, krukker eller kasser bør ikke skje før faren for nattefrost er over.

Sorter

Sorten ‘Pygmy Torch blir ca. 50 cm høy med røde blomster.

Sorten ‘Green Thumb’ blir ca. 50 cm høy med grønne blomster.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss