Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Blåkorg

Ageratum houstonianum

Et synonymt navn er Ageratum mexicanum. Slektsnavnet Ageratum kommer fra gresk ageratos, som betyr langt liv og som trolig viser til at blomstene er svært holdbare. Men navnet betyr også leverbalsam (det tyske navnet). Artsnavnet houstonianum har planten fått fra den engelske botanikeren W. Houston, som ga den navn. Det synonyme artsnavnet mexicanum betyr fra Mexico, og viser til plantens heimland. Navnet blåkorg viser til de blå korgblomstene. På svensk heter planten Ageratum, mens det engelske navnet er Floss Flower.

Hjemsted/Opphav Blåkorg er viltvoksende i Mexico og Guatemala. Arten dyrkes ikke i dag, men flere serier med navnesorter (hybrider).

15-20 cm høy sommerblomst med opprett, kompakt vekst og små, blå/blålilla blomster i kvastlignende blomsterstander, fra utplanting til frosten kommer. Allergivennlig og nøysom plante.

  • Blåkorg (Ageratum houstonianaum)

  • Blåkorg (Ageratum houstonianum) - Surfina (Petunia) - Krypsolknapp (Sanvitalia) - Krypfredløs (Lysimachia)

  • Bed med blåkorg, sommergeorgine, løvemunn, begonia, sølvkrans, m. fl.

  • Bed med blåkorg, sølvkrans, hageverbena, sommer georgine og begonia

  • Blåkorg, sølvkrans, begonia og hageverbena.

Plantebeskrivelse

15–20 cm høy sommerblomst, som er en flerårig halvbusk, men som dyrkes som en ettårig sommerblomst, da den ikke tåler frost. Opprett og kompakt vekst. Motsatte, spisst ovale, grågrønne, sagtannete, hårete blad med hjerteform på nedre del av planten. Små, oftest blå eller blålilla, rørformete blomster som sitter tett sammen i kvastlignende blomsterstander. Rødfiolette, rosa og hvite sorter finnes også. Korgdekket er koppformet og består av lange, trådlignende kantkroner som er tett besatt med fine hår. Blomstringen varer fra utplanting i juni til den første frostnatten om høsten.

Vekstkrav

Blåkorg er nøysom med tanke på vokseplassen. Planten trives godt i næringsrik, moldholdig, ikke for tørr jord i full sol eller halvskygge. Leirjord kan forbedres ved tilsetning av veksttorv eller kompost. God vanning etter planting og i tørre perioder, øker blomstermengden hos blåkorg. Planten blir ikke vakker om den utsettes for tørke. Men den tåler dårlig vær.

Bruksområder

Ageratum kan plantes i blomsterbed, balkongkasser, krukker og kar av alle slag. Den er også en ypperlig kantplante. Dersom blåkorg plantes i gruppe med rett planteavstand danner den et tett teppe, og planten gir en god fargevirkning sammen med andre sommerblomster. Planteavstand i gruppe: 20-25 cm. Dersom plantene strekker seg mye, kan greinene skjæres tilbake. De høyeste sortene, 45-75 cm høye, er gode snittblomster, med holdbarhet på 6-10 dager.

Allergifare

Ageratum er en allergivennlig slekt for allergikere. Rapporter om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering og utplanting

Blåkorg formeres med frø eller skuddstiklinger (grønnstiklinger). Planten har ca. 7000 frø pr. gram, og ¼ g frø gir ca.1000 planter. Ved 18–22 o C spirer frøet på 10–12 døgn, og det tar ca. 90 døgn fra såing til blomstring ved 15-18 grader.

Hos oss dyrkes blåkorg som utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen om våren når faren for nattefrost er over, som regel i begynnelsen av juni.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss