Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hiemalisbegonia

Begonia x hiemalis

Synonyme navn er høstbegonia, Riegerbegonia, baardsebegonia, hollansk begonia og storblomstra juleglede. Slektsnavnet Begonia stammer fra franskmannen Michel Bégon (1638-1710), som var generalintendent for den franske kolonien San Domingo (nå Haiti). Artsnavnet hiemalis betyr om vinteren, og viser mest sannsynlig til blomstringstidspunktet. I Sverige kalles planten høstbegonia og i England kalles planten Elatior Begonia og Winter Flowering Begonia.

Hjemsted/Opphav Hiemalisbegonia så dagens lys i 1883 når engelskmannen John Heal krysset Begonia socotrana med knollbegoniasorten ‘Viscountesse Doneraille’, fra Sør-Amerika, og fikk fram sorten ‘John Heal’. Nyere foredling har fått fram flere nye sorter.

Lav sommerblomst med opprett vekst, store, mørkegrønne, saftige blad og enkle eller fylte blomster i røde, rosa, gule, hvite eller oransje nyanser. Populær potteplante.

  • Begonia x hiemalis

  • Begonia x hiemalis

Plantebeskrivelse

20-30 cm høy, opprett plante med forholdsvis store, mørkegrønne, tykke, saftige og sagtannede blad. Enkle eller fylte blomster i gule, røde, oransje og hvite nyanser, som sitter i greinete blomsterstander som vokser fram fra de øvre bladhjørnene. I de siste årene har det kommet nye sorter med større blomster. Riktblomstrende, høst- og vinterblomstrende begonia, som også kan blomstre på andre tider om de kortdagsbehandles.

Vekstkrav

Hiemalisbegonia trives best i en porøs, humusrik, svakt sur, næringsrik og godt drenert jord i sol og halvskygge. På en fuktig vokseplass vil planten råtne. Men planten tåler bra med regn. Regelmessig gjødsling øker blomstermengden.

Bruksområder

Hiemalisbegonia er en populær potteplante. Men med plantens egenskaper fra knollbegonia er den blitt mer og mer vanlig utendørs i plantebed og kasser. Flere sorter, som tåler skygge, egner seg også godt til planting på kirkegårder i stedet for knollbegonia. Planteavstand i bed: 25-30 cm. Dersom visne blomster plukkes bort, blir blomstringen rikere. Planten bør vannes i tørkeperioder.

Allergifare

Begonia kan forårsake hudproblemer (dermatitt) ved nærkontakt av enkelte arter, men ikke hyppig. Innendørs kan Begonia forårsake overfølsomhetsreaksjoner i slimhinner. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Fylte sorter kan stiklingsformeres, og enkelte sorter kan frøformeres. Hiemalisbegonia dyrkes som utplantingsplante, det vil si at den såes inne og plantes ut på vokseplassen når faren for nattefrost er over.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss