Karpatspirea ‘Finn’ E
Spiraea media 'Finn' EEt synonymt navn er balkanspirea 'Finn' E. Slektsnavnet Spiraea kommer av gresk speira, som betyr krans eller bøyd, vridd, og som var navnet på en plante som ble brukt til kranser. Artsnavnet media betyr mellom to arter. I Sverige kalles planten fransspirea.
120-150 cm høy, løvfellende busk med overhengende greintopper, mørke eggforma blad og hvite blomster i halvskjerm. Vindsterk busk for innlandet og nordlige områder. Klimasone: H7.
Plantebeskrivelse
120 – 150 cm høy, løvfellende, tett, opprett busk med runde kvister og overhengende topper. Skruestilte, 3-5 cm lange, eggformete, mørke blad. Gule høstfarger. Hvite blomster i små halvskjermer i juni, som renser seg dårlig. Små skolmkapsler med små frø i september-oktober.
Vekstkrav og klimasone
Balkanspirea er en nøysom busk som blir frodigst og blomstrer best på en solrik plass i humusrik, næringsrik, jevnt fuktig jord, men den tåler ikke å stå på en blaut plass. Balkanspirea etablerer seg raskt, og den greier seg godt i tøffe værforhold da den er vindsterk og tåler sjøsprøyt godt.
Busken tilrås plantet til klimasone H7.
Bruksområder
I forsøk over flere år viser det seg at balkanspirea ‘Finn’ E er beste hvite spirea for innlandet og våre nordlige områder. Busken brukes som en frittstående busk, i buskgrupper og til fri og klipt hekk. Den er også en god skråningsplante, og den brukes i veianlegg. Planteavstand til hekk: 50 cm og i buskgrupper: 70 cm. Sorten er sunn uten alvorlige skadegjørere.
Allergifare
Spirea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer ved dyrking av balkanspirea er ikke kjent.
Beskjæring
Balkanspirea tåler god å beskjæres, men beskjæring trengs i liten grad. Men planten kan fornyes med noen års mellomrom ved en kraftig tilbakeskjæring av de eldste greinene. Dersom årlig blomstring skal sikres, bør all beskjæring skje like etter blomstring.
Formering
Balkanspirea kan formeres vegetativt med grønnstiklinger (skuddstiklinger) i juni-juli.