Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Soleiebusk

Kerria japonica

Slektsnavnet Kerria er etter den skotske gartneren og plantesamleren William Kerr (død 1814), Kew Gardens. Artsnavnet japonica betyr fra Japan, men detter feil da busken kommer fra Kina. I Sverige kalles planten Kerria og engelske navn er japanese Kerria, japanese rose og Kerria.

Hjemsted/Opphav Kerria japonica er viltvoksende i Kina og er naturalisert i Japan, hvor den er blitt dyrket i lang tid.

1-1,5 m høy løvfellende busk med grønne greiner, grovt sagtannete, grønne blad, gule blomster og nøttefrukter. Egner seg godt i buskgrupper. Klimasone: H3-4.

  • Kerria japonica (Soleiebusk) Foto: plants.ces.ncsu.edu

Plantebeskrivelse

1 – 1,5 m høy, løvfellende, tettgreina busk med opprett tynne, grønne, glinsende, snaue greiner som er kantet med barkstriper. Knoppene er brungrønne. Planten sprer seg med rotskudd.

Skruestilte, dobbelt sagtannete, stilkete, friskt grønne, 6-7 cm lange, eggformete og langt tilspissete blad. Busken har smale, lysebrune øreblad. Høstfargen er lysegul.

Gule, enkle, 3-4 cm brede blomster som sitter enkeltvis på korte sideskudd, i mai-juni. Blomsten har et kort begerrør med brede, tannete lapper, 5 kronblader, mange pollenbærere og 5-8 fruktblader. Hver nøttefrukt inneholder ett frøemne, i september-oktober.

vekstkrav og klimasone

Kerria trives best på solrik, lun plass i en sandholdig moldjord, som ikke tørker ut om sommeren, men som er godt drenert. Busken tåler ikke lavere vintertemperaturen enn minus 20 grader. Planten kan toppfryse noe om vinteren, men den skyter igjen om våren.

Kerria japonica tilrås plantet til klimasone H3-4.

Bruksområder

Kerria egner seg godt til buskgrupper, og plantes mest i kyststrøk. Planteavstand i gruppe: 1-2 m.

Allergi- og giftfare

Kerria er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer ved dyrking av planten er ikke kjent. Frøene er giftige, men de innbyr knapt til spising. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Kerria trenger ikke mye beskjæring. Men skadde greiner må skjæres bort om våren.

Siden planten danner blomster på fjorårsskudd, vil en skjæring like etter blomstring være best med tanke på neste års blomstring. Gamle busker kan fornyes med en kraftig tilbakeskjæring om våren, men blomstringen blir sparsom samme år.

Formering

Kerria kan formeres vegetativt med grønnstiklinger (skuddstiklinger) i juni-juli eller ved fradeling av rotskudd.

Sorter

Kerria japonica ’Pleniflora’ (‘Flore Pleno’)

1 -1,5 m høy busk mange grønne greiner, gulem fylte blomster i mai-juni og en etterblomstring i august-september. Eller som arten. Klimasone 3-4.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss