Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gentspirea

Spiraea x vanhouttei

Et synonymt navn er Spiraea vanhouttei. Slektsnavnet Spiraea kommer av gresk speira, som betyr krans eller bøyd, vridd, og som var navnet på en plante som ble brukt til kranser. Artsnavnet vanhouutei og det norske navnet stammer fra den belgiske planteskoleeieren Louis Benoit van Houtte (1810-1876), fra Gent i Belgia. I Sverige kalles planten bukettspirea og et par engelske navn er vanhoutte Spiraea og Bridal Wreath Spiraea.

Hjemsted/Opphav Gentspirea er en hybrid (krysning) mellom de asiatiske artene Spiraea cantoniensis (fra Guangzhou Kanton i Kina) og Spiraea trilobata, som ble funnet av M. Billard i Fontenay-aux-Roses, Frankrike i 1862. Den finnes forvillet noen steder på Sørlandet.

1,5-2 m høy busk med overhengende vekst, rødbrune kvister, brede grovtannete blad og hvite blomster i halvskjerm. Allergivennlig busk. Klimasone: H7 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Spiraea x vanhottei (Gentspirea)

Plantebeskrivelse

1,5-2 m høy, løvfellende busk med tett, opprett vekst og overhengende greiner. Brune, snaue greiner uten nedløpende striper fra bladarrene. Spisse vinterknopper og rødbrune årsskudd.

Omvendt eggformete eller rombeformete, 3-5 cm lange blad, som av og til er 3-5 lappet. Bladene er grovtannet langs den ytterste bladhalvdelen og ellers helrandet. Bladoverflata er grønn, mens undersiden er blågrønn og snau. Bladene får en rødbrun høstfarge.

Rent hvite blomster, 8-9 mm lange, som sitter i avrundete halvskjermer langs fjorårsskudd, fra juni til september. Blomstringa varer normalt i 4 uker, men ofte kommer en liten gjenblomstring i september. I blomsten er pollenbladene halvparten så lange som kronbladene. Blomsterstanden får en rødlig farge etter avblomstring (en prydverdi).  Frukta er en skolmkapsel som peker ut til siden.

Vekstkrav og klimasone

Gentspirea er en busk, som trives best på en solrik plass med jevnt fuktig og næringsrik jord. Men den tåler mye skygge.

Busken tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Gentspirea egner seg godt i buskgrupper, til fri og klipt hekk og som en frittstående busk. Planteavstand i gruppe: 1-3 m, og til hekk: 0,3-0,5 m.

Allergifare

Spirea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer ved dyrking av planten er ikke kjent.

Beskjæring

Eldre busker av gentspirea blir lett glisne nede, og de må da skjæres sterkt tilbake.

I kystklima har busken lett for å få en del tørre greiner, som må skjæres bort etter hvert.

Siden planten danner blomster på fjorårsskudd, vil en skjæring like etter blomstring være best med tanke på neste års blomstring.

Formering

Gentspirea kan formeres vegetativt med kvist- eller skuddstiklinger.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss