Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rødsurbær

Aronia arbutifolia

Slektsnavnet Aronia stammer fra gresk aria, det gamle navnet på Sorbus aria (sølvasal), som har frukter som finner om fruktene hos slekta Aronia. Artsnavnet arbutifolia betyr med blad som Arbutus, jordbærtre som er en lyngvekst. I Sverige heter planten rödaronia, mens den i England heter Red Chokeberry.

Hjemsted/Opphav Rødsurbær finnes viltvoksende i det østlige Canada og i det østlige og sentrale USA, nærmere bestemt fra østlige Texas til Nova Scotia og i innlandet til Ontario, Ohio, Kentucky og Oklahoma. Busken har vært i kultur siden ca. 1700.

1,5-2 m høy, løvfellende busk med opprett, bred vekst, mattgrønne blad, sterke røde høstfarger, hvite blomster og røde, spiselige frukter. Allergivennlig, vindsterk og nøysom plante. Hjortedyr liker ikke planten. Klimasone: H5.

  • Aronia arbutifolia (Rødsurbær)

Plantebeskrivelse

1,5-2 m høy, lauvfellende, godt greina busk med opprett, bred vekst. Runde kvister med rødbrun bark. Busken danner få rotskudd.

Skruestilte, mattgrønne, nesten omvendt eggformete, 5-10 cm lange, kort tilspissete, fintannete blad med filthåra underside. Busken har øreblad (små blad ved basis av bladene). Sterkt røde høstfarger.

Hvite blomster i endestilte halvskjermer i juni. Skinnende røde, runde til pæreformete, spiselige bærepler i august-september.

Vekstkrav og klimasone

Rødsurbær er en nøysom og vindsterk busk som trives best i litt sur, jevnt fuktig jord, i sol, halvskygge eller skygge. Men busken kan dyrkes på mange typer jordsmonn, og den vokser godt også i leirjord. Trenger ingen årlig gjødsling.

Aronia arbutifolia tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Aronia arbutifolia er en allsidig busk som passer godt i buskgrupper, skråninger, til léskjerming og til frie og klipte hekker. Planteavstand i gruppe: 1,5–2 m og til hekk: 0,3-0,5 m. Busken er frisk og helt fri for sopp og skadeinsekter og den er en plante som tiltrekker seg bier og pollinerende insekter. Den trives i byluft og i kjølige kyststrøk. Et viktig forhold er at hjortedyr ikke liker planten.

Allergifare

Aronia er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer ved dyrking av planten er ikke kjent. Bærene er spiselige.

Beskjæring

Rødsurbær tåler beskjæring, men trenger ingen årlig beskjæring. Den bør skjæres godt tilbake ved planting for å sikre nok nye greiner. Siden Aronia blomstrer på fjorårsskudd (2-årig ved), bør beskjæring helst utføres like etter blomstring med tanke på blomster- og fruktmengde.

Formering

Rødsurbær formeres helst med frø, som bør såes rett etter høsting for å unngå stratifisering.  Busken kan også formeres med skuddstiklinger eller ved å stikke fra rotskudd.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss