Rogn
Sorbus aucupariaSynonyme norske navn er villrogn, vanlig rogn, raun, rønn og rån og Pyrus aucuparia. Slektsnavnet Sorbus er et gammelt latinsk navn på rogn / asal hos Cato (d.149 f.Kr.). Artsnavnet aucuparia kommer av latinske aucupium, som betyr fuglefangst (navn hos Ruppius, 1718), og som viser til at særlig trost ble fanget i snarer med rognebær som åte. Det norske ordet rogn kan ha med ordet rød å gjøre, kanskje er det beslektet med ordet rune, som betyr hemmelig, magisk. Ved av rogn kan ha vært brukt til runestaver, og vi vet at rogn har vært tillagt mange overnaturlige krefter. Ønskekvisten var opprinnelig en rognekvist. I Sverige heter treet rönn, og i England brukes flere navn, blant annet Rowan, Mountain Ash og European Mountain Ash.
5-15 m høyt, løvfellende, ofte flerstammet tre med gråbrune, glatte greiner, sammensatte blad, duftende, hvite blomster i halvskjerm og røde eller gule rognebær om høsten. Allergivennlig, nøysomt og vindsterkt park- og allétre Klimasone: H8.
Plantebeskrivelse
5-15 m høyt, løvfellende, ofte flerstammet tre med gråbrune, glatte greiner, store, grålodne, skruestilte knopper med taklagte skjell og et grunt rotsystem. I tresammenheng har rogn kort levetid, omkring 80 år, og den når full størrelse etter omkring 50 år.
Opptil 20 cm lange, ulikefinnete blad med 6-8 par, like store småblad og ett jevnstort endesmåblad. Småbladene er avlange, lansettformete og sagtannete i øvre del av blladkanten. Bladundersiden er gråhåret. Øreblad (2 små blad ved bladbasis). Gule og røde høstfarger.
Hvite blomster med sterk duft i halvskjermer i mai -juni, og røde eller gule bærepler (”rognebær”) i september- oktober.
Vekstkrav og klimasone
Rogn er et nøysomt tre som ikke stiller særlige krav til vokseplassen. Treet trives best i godt drenert, sandholdig moldjord, i sol og halvskygge. Den tåler også tørr jord og godt leirholdig jord, om ikke leira er for våt. Rogn setter pris på jevnlig gjødsling i etableringsfasen.
Sorbus aucuparia tilrås plantet til klimasone H8.
Bruksområder
Rogn egner seg godt i små villahager på grunn av sin størrelse, og et verdifullt frittstående tre i hager, parker og langs veier. Rogn har gode egenskaper som gatetre, og hører naturlig heime i naturområder. Siden treet er vindsterkt og tåler sjøsprøyt, egner det seg godt til hekk og lé, også i kyststrøk. Rogn tåler godt bymiljø. Planteavstand i gruppe: 5-10 m. Treet anbefales også til veganlegg i en avstand av minst 4 m fra vegbanen. Endelig brukes rogn som erosjonsvern på masser med fare for utglidninger. På leirholdig jord har rogn en grunn flatrot, mens den på lettere, dyp jord og på grunnlendt steinmark, utvikler pålerot.
Allergifare
Sorbus er allergivennlig slekt for pollenallergikere, og anbefales brukt blant annet ved skoler og lekeplasser. Men blomsterduften hos rogn kan forårsake mindre ubehag hos duftoverfølsomme personer. Rognebæra er spiselig.
Beskjæring
Rogn tåler sterk beskjæring, men det er sjelden nødvendig. Beskjæring gjøres helst om våren. En hekk- eller leplanting av rogn må skjæres årlig for å bli tett og fin.
Formering
Arten rogn formeres med frø som krever stratifisering før såing. Nylig høstet frø krever om lag 20 uker kjøling for å spire. Tørt frø trenger ofte en kombinasjon av varmebehandling og kjøling for å spire. Frøkilden Sauherad er en norsk E-plante (eliteplante), som er i handelen.
Noen utvalgte sorter av rogn
Rogn ‘Astrid’ E (Sorbus ‘Astrid’ E)
4-5 m høyt, løvfellende tre med pyramidal krone med lett hengende, horisontale grener. Hvite blomster i mai-juni. Store blad, med frisk grågrønn farge. Rognebærene, som sitter i klaser er 10-12 mm store, er først matt brunrøde, deretter aprikosgule. Frukten sitter igjen lenge på høsten. Treet er både et by- og parktre, som egner seg som et solitærtre eller i hager, alleer og i tregrupper. Norsk E-plante. Klimasone: H4.
Søtrogn ‘Edulis’
Søtrogn ‘Edulis’ (Sorbus aucuparia ‘Edulis’) – Svensk E-plante. Edulis betyr spiselig.
5-10 m høyt tre med tett, pyramideformet krone, hvite blomster i mai-juni og røde, spiselige bær, velegnet til sylting og gele. Vekstkrav og bruk som arten. Podes. Klimasone: H7.
Søylerogn ‘Fastigiata’ (Sorbus aucuparia ‘Fastigiata’ ) Fastigiata betyr opprettoksende.
5-10 m høyt tre med opprett vekst og slank, søyleformet krone. Hvite, duftende blomster i mai-juni og mørkt røde bærepler. Vekstkrav som arten. Frittstående i hager. Podes. Klimasone: H7.
Hengerogn ‘Pendula Kreml’ Foto Mellbyes Planteskole
Hengerogn ‘Pendula’ (Sorbus aucuparia ‘Pendula’) – Pendula betyr hengende.
2-4 m høyt tre med overhengende, buete greiner. Hvite, duftende blomster i mai-juni og røde bærepler. Vekstkrav som villrogn. Frittstående i hager. Podes. Klimasone: H7.
Rogn ‘Rosina’
Rogn ‘Rosina’ E (Sorbus aucuparia ‘Rosina’ E) – Norsk E-plante.
10-12 m høyt tre med opprett vekst og jevn, slank krone. Opptil 20 cm lange, ulikefinnete blad med 9-15 jevnstore småblad. Gule og røde høstfarger. Kremhvite, duftende blomster i 12-15 cm brede, sammensatte halvskjermer i mai-juni. Røde bærepler i august-oktober. Klimasone: H6-7.
Rogn SVEN® E (Sorbus aucuparia SVEN® E)
5-15 m høyt, ofte flerstammet løvtre med gråbrune til sølvgrå årskvister. Rund kvist med lyse korkporer. Grålig grønne blad med snau overside og svakt håret underside. Guloransje til mørkerøde høstfarger. Kremhvite, 15 cm brede blomster i halvskjermer i mai. Guloransje til røde frukter (bærepler). Utvalgt for bruk til gatetre og alleer. Norsk E-plante. Klimasone; H8.
Rogn ‘Sunshine’ E (Sorbus ‘Sunshine’ E)
5-8 m høyt, løvfellende, av og til flerstammet tre, med slank krone. Blanke, mørkegrønne, opptil 20 cm lange, ulikefinnete blad. Kremhvite, duftende blomster i store halvskjermer i mai-juni og gule, blanke bærepler, som blir sittende på treet etter bladfall om høsten. Treet er mest brukt som frittstående grupper i hager, parker og åpne plasser. Norsk E-plante. Klimasone: H5.