Sibirvalmue ‘Gartenzwerg’
Papaver croceum ‘Gartenzwerg’Et synonymt navn er Papaver nudicaule. Slektsnavnet Papaver, lat. evt. i slekt med papa, mat og papare, spise. Artsnavnet nudicaulis betyr med naken stengel. I Sverige kalles planten sibirisk vallmo, mens i England blir den kalt ice poppy.
20-30 cm høy, bladfellende staude med fjærlappete, stivhårete blad i rosett, nakne stengler og duftende blomster i blandete farger, fra mai til frosten. Villig rabatt- og fjellhageplante. Klimasone H8.
Beskrivelse av arten Papaver croceum
20-40 cm høye, bladfellende stauder med stivhårete, bladløse blomsterskaft. Hele planten inneholder en gul eller hvit melkesaft. Bladene som sitter i en rosett ved bakken, er fjærlappet med lansettformete, hele lapper.
Blomstene som sitter enkeltvis, er velluktende, 3-4 cm brede, med hvite, gule, oransje eller røde farger i ulike nyanser. Blomsten har avlange kronblad hvor de to ytre er mye bredere enn de to indre. Blomstring skjer hele sommeren fra mai til september. Frukta er en kapsel med mange frø.
Sortsbeskrivelse
Papaver croceum ‘Gartenzwerg’ er en 20-30 cm høy sibirvalmue med rosettstilte, fjærlappete blad og duftende blomster med blandete farger på bladløse blomsterskaft, fra mai-september.
Vekstkrav og klimasone
Sibirvalmue er nøysom staude uten spesielle jordkrav bare jorda er veldrenert, men den trives aller best i sandblandet, kalkholddig, godt drenert moldjord på en solrik plass. Planten bør få stå i ro uten omplanting.
Planten tilrås plantet til klimasone H8.
Bruksområder
Sibirvalmue er en svært villig og god rabattplante, for eksempel i en fjellhage. Planteavstand: 15-20 cm.
Allergi- og giftfare
Rapporter om helseproblemer i forbindelse med hobbydyrking, er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.
Formering
Sibirvalmue formeres med frø, som sås på forsommeren. Planten sår seg lett.