Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Fenrikshjerte

Dicentra eximia

Slektsnavnet Dicentra kommer av ordene di = to og kentron = spore. De to ytre kronbladene i blomsten har en krum, rørformet utvekst som ligner en spore. Artsnavnet eximia = utvalgt. Noen engelske navn er fringed bleeding heart, wild bleeding heart og turkey corn.

Hjemsted/Opphav Dicentra eximia er viltvoksende i de østlige områder av USA.

30-40 cm høy, bladfellende, teppedannende staude med krypende jordstengler, busket vekst blågrønt bladverk og hjerteformete, gammelrosa blomster på buete blomsterstengler. God bunndekkeplante. Klimasone H6-7.

  • Dicentra eximia (Fenrikshjerte) Foto: Gardenia.net

Plantebeskrivelse

30-40 cm høy, bladfellende staude med en kompakt, busket vekst, et lett, grågrønt bladverk og som sprer seg med skjelldekte, krypende jordstengler. Bladene, som er stilkete og to ganger 3-delte, dekker bakken godt.

Rosenrøde («gammelrosa»), hjerteformete blomster i en greinet klase, som sitter delvis skjult av bladverket, i juni-frosten. Blomsten er særegen med 2 skjelldekte begerblad, som raskt faller av og 4 kronblad, hvor de to ytre kronbladene har en krum, sporelignende utvekst. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav og klimasone

Fenrikshjerte er en nøysom plante som trives best på en jevnt fuktig, men godt drenert, næringsrik, humusrik, sandblandet jord i halvskygge, skygge og sol. Planten bør gjødsles forsiktig. For mye gjødsel gir stor bladvekst, som igjen reduserer blomstringen.

Dicentra eximia tilrås plantet til klimasone H6-7.

Bruksområder

Fenrikshjerte er en god bunndekkeplante som egner seg godt i rabatter i fjellhager, som kantplante, i kratt og i skyggefulle skråninger. På grunn av sin lange blomstringstid er den også en god kirkegårdsplante. Bladene er også fine innslag i buketter og blomsten er en god snittblomst. Stauden bør få stå i fred på samme sted i mange år. Stauden tiltrekker seg pollinerende insekter. Hjortedyr liker ikke planten.

Allergifare

Dicentra er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Fenrikshjerte formeres helst med deling og stiklinger. Ved deling og planting må planten håndteres med forsiktighet, siden den er svært sprø. Basisstiklinger kan benyttes om de skjæres tidlig om våren. Frøformering er en mer omstendelig.

Sorter

Dicentra eximia ‘Alba’ har hvite blomster.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss