Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Gul vlmuesøster

Papaver cambricum (Meconopsis cambrica)

Et tidligere synonymt navn er Meconopsis cambrica. Slektsnavnet Papaver, lat. evt. i slekt med papa = mat og papare = spise. Artsnavnet cambricum kommer av cambria, som er det latinske navnet på Wales. Navnet Meconopsis betyr valmuelignende. I Sverige kalles planten engelsk vallmo, mens i England blir den kalt Welsh poppy.

Hjemsted/Opphav Papaver cambricum er viltvoksende i fjellene på Den iberiske halvøya i Pyreneene, Massif Central i Sør-Frankrike og i høyereliggende områder i Wales, sørvestlige England og i deler av Irland.

30-40 cm høy, bladfellende håret staude med melkesaft, fjørdelte blad og duftende, gule blomster på lange stilker, i juni-september. Villig rabatt- og fjellhageplante. Klimasone H7-8.

  • Papaver cambricum (Gul valmuesøster) Foto: dorsetperennials.co.uk

Plantebeskrivelse

30-40 cm høy, bladfellende håret staude med gul melkesaft. Langstilkete, glinsende klargrønne, 10-15 cm lange, fjørdelte blad med 5-7 eggformete, ofte lappete avsnitt og en blågrønn underside.

Gule, 3-6 cm brede blomster som sitter enkeltvis på lange stilker fra de øvre bladhjørnene, i juni-september. Frukta er en kapsel med mange frø.

Vekstkrav og klimasone

Gul valmuesøster er nøysom staude, men som trives aller best i jevnt fuktig, næringsrik, sandblandet, moldrik, kalkholddig, godt drenert jord i sol og halvskygge. Planten bør få stå i ro uten omplanting.

Papaver cambricum tilrås plantet til klimasone H7-8.

Bruksområder

Gul valmuesøster er en svært villig og god rabattplante, som også egner seg godt til villflor, for eksempel i en fjellhage.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer i forbindelse med hobbydyrking, er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Gul valmuesøster formeres med frø. Planten sår seg lett.

Noen utvalgte sorter

 

Sort Høyde, cm Blomster Blm. mnd. Klimasone
Plena 30-40 Gule, fylte Juni-september H7-8
‘Aurantiaca’ 30-40 Guloransje Juni-september H7-8
Aurantiaca Plena’ 30-40 Guloransje, fylte Juni-september H7-8

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss