Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Sjømannshjerte

Dicentra cucullaria

Synonyme navn er Dicentra occidentalis, Bicuculla cucullaria og Dicentra cucullaria var. occidentalis. Slektsnavnet Dicentra kommer av ordene di = to og kentron = spore. De to ytre kronbladene i blomsten har en krum, rørformet utvekst som ligner en spore. Artsnavnet cucullaria betyr hettelignende, og kommer av cucullus = hette, som viser til blomstens fasong. I Sverige heter planten sjömannshjerte. Noen engelske navn er dutchman’s breeches og dutchman’s briches.

Hjemsted/Opphav Dicentra cucullaria er viltvoksende i det østlige Nord-Amerika. Planten kom fra amerika til Europa i 1731.

15-25 cm høy, bladfellende, teppedannende staude med krypende jordstengler, rødlige stengler, blågrønt bladverk og hjerteformete, særegne hvite blomster med en gul spiss på tynne stengler over bladverket. God bunndekkeplante. Klimasone H6.

  • Dicentra cucullaria (Sjømannshjerte) Foto: plants.ces.ncsu.edu

Plantebeskrivelse

15-25 cm høy, bladfellende staude med hvite jordstengler som ser ut som løst sammenføyde gryn og som blir røde etter noen timer i lyset. Stenglene, 20 cm høye, har en rødlig farge. Planten er giftig.

Det blågrønne bladverket, består av blad som er flere ganger 3-delte, og ligner litt på bregneblader.

Hjerteformete, hvite blomster med gule spisser som sitter på tynne, bladløse stengler over bladverket. Blomstring: mai-juni. Planten visner ned like etter blomstringa. Frukta er en kapsel.

Vekstkrav og klimasone

Sjømannshjerte er en nøysom plante som trives best på en jevnt fuktig, men godt drenert, næringsrik, humusrik, sandblandet, godt kalkholdig jord i halvskygge, skygge og sol.

Dicentra cucullaris tilrås plantet til klimasone H6.

Bruksområder

Sjømannshjerte er en god bunndekkeplante som egner seg godt i rabatter i fjellhager, som kantplante, i kratt og i skyggefulle skråninger. Stauden bør få stå i fred på samme sted i mange år. Stauden tiltrekker seg pollinerende insekter.

Allergifare

Dicentra er en allergivennlig slekt for allergikere. Opplysninger om helseproblemer i

forbindelse med dyrking er ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Sjømannshjerte formeres helst med deling og stiklinger. Ved deling og planting må planten håndteres med forsiktighet, siden den er svært sprø. Basisstiklinger kan benyttes om de skjæres tidlig om våren.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss