Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Stor valmuesøster

Meconopsis grandis

Synonyme navn er tibetansk valmue og kjempevalmue. Slektsnavnet Meconopsis betyr valmuelignende. Artsnavnet grandis = stor, staselig. I Sverige kalles planten lila bergvallmo, mens i England kalles den Himalayan blue poppy.

Hjemsted/Opphav Meconopsis grandis er viltvoksende i Kina, nærmere bestemt i provinsene Yunnan og Bhutan, i Nordøst-India og i Nepal.

80-100 cm høy, bladfellende staude med en bladrosett av elliptiske, uregelmessige tannete håra blad og store, fiolettblå blomster i toppen av høye stengler. Rabatt- og solitærplante. Klimasone H7-8.

  • Meconopsis grandis (Stor valmuesøster) Foto: plant-world-seeds.com

Plantebeskrivelse

60-100 cm høy, bladfellende staude med en bladrosett nede ved bakken med grønne, uregelmessige sagtannete, hårete, elliptiske blad.

Fra bladrosetten vokser det opp 80-100 cm høye blomsterstengler med en fiolettblå blomst på hver stengel. Blomsten har en tydelig griffel, 2 uvarige begerblad, sjelden 3-4 kronblad og mange pollenbærere. Blomstringstid: juni-juli. Frukta er frøkapsler med mange frø.

Vekstkrav og klimasone

Stor valmuesøster trives best i dyp, næringsrik, humusrik, godt drenert moldjord med jevn fuktighet i halvskygge. Det er viktig at jorda ikke tørker ut om sommeren og at den ikke blir for våt om vinteren. Årlig gjødsling er å foretrekke. Det første året etter planting, bør ikke planten få lov til å danne blomster og frø, ved at stenglene skjæres av. Dette forlenger plantens liv. Etablerte planter bør få stå i ro på samme plass i flere år. Omplanting gir dårligere blomstring.

Meconopsis grandis tilrås plantet til klimasone H7-8.

Bruksområder

Stor valmuesøster er en utmerket rabattstaude og en flott solitærplante. Meconopsis er en god staude på steder med kjølig sommerklima. Hjortedyr liker ikke stauden.

Allergi- og giftfare

Rapporter om helseproblemer i forbindelse med hobbydyrking, er ikke kjent. Spising av deler av planten kan gi forgiftningssymptomer. Men planten smaker ikke godt. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Formering

Stor valmuesøster formeres med frø.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss