Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kanadahagtorn

Crataegus flabellata

Synonyme navn er amerikahagtorn, Crataegus coccinea, Crataegus intricata, Crataegus grayana og Crataegus flabellata var. grayana. Slektsnavnet Crataegus kommer fra gresk kratos som betyr styrke, noe som mest sannsynlig viser til vedens egenskaper. Artsnavnet intricata betyr innviklet, og coccinea betyr skarlagensrød (fruktene). Det svenske navnet er scharlakanshagtorn, mens vanlige engelske navn er Copenhagen Hawthorn og Thicket Hawthorn.

Hjemsted/Opphav Amerikahagtorn er viltvoksende i nordøstlige deler av USA.

3-6 m høy, opprett busk med kraftige torner, store blad, hvite blomster og røde frukter. Allergivennlig, vindsterk og nøysom plante. Klimasone: H7 i innlandet og H6 ved kysten.

  • Crataegus intricata fk Fåberg E (Amerikahagtorn fk Fåberg E) - Foto: Eliteplanter.no

  • Crataegus intricata fk Fåberg E (Amerikahagtorn fk Fåberg E) Foto: Eliteplanter.no

  • Crataegus intricata fk Fåberg E (Amerikahagtorn fk Fåberg E) Foto: Eliteplanter.no

  • Crataegus intricata fk Fåberg E (Amerikahagtorn fk Fåberg E) Foto: Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

3-6 m høy, løvfellende busk eller lite tre med opprett, tett vekst. Stive greiner med grålige skudd, skruestilte, runde knopper og krumme, inntil 4 cm lange greintorner (vedtorner). Eggforma til runde, 2-7 cm lange, dobbelt sagtannete blad med 3-4 par korte, spisse lapper og øreblad. Blad med grønn overside og grålig underside. Gulrøde høstfarger. Kvite, duftende blomster i klaser i mai-juni og runde, rødbrune frukter i store klaser i oktober.

Vekstkrav og klimasone

Amerikahagtorn er en nøysom plante med ingen spesielle krav til jorda, bare den ikke er for våt. Men den trives best i drenert, godt kalkholdig eller svakt sur jord (pH mellom 5,5 og 7) jord. Den greier også leirjord, sand- og steinholdig jord. Busken tåler skygge, men blomstrer best på en solrik plass.

Busken tilrås plantet til klimasone H7 i innlandet og H6 ved kysten.

Bruksområder

Busken er en god le- og hekkeplante, både til klipte og frie hekker, da den tåler mye vind. En hekk av busken er nesten ugjennomtrengelig både for dyr og mennesker på grunn av de kraftige tornene. Dessuten egner den seg godt som en frittstående busk eller i gruppe. Planteavstand til hekk og le er 0,2-0,5 m, og i gruppe 2-4 m. Den anbefales også i veganlegg i en avstand av 4-8 m fra veibanen, med planteavstand 1-2 m. Den tåler ganske mye salt, men kan skades av direkte saltsprut. Sterk mot snøbrekk.

Ugras bør holdes borte fra hekker i den første tida, da det senere blir umulig å komme til for å fjerne ugraset. I Norge dyrkes den over store deler av landet. På grunn av den smittsomme bakteriesykdommen pærebrann, er det importforbud av hagtorn til Norge.

Allergifare

Crataegus er allergivennlig slekt for pollenallergikere, men duften av blomstene kan være til plage for personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Hagtorn tåler beskjæring hele året. Hekk må skjæres ved planting og året etterpå. Klipping hver vår holder en hekk tett. Men skjæring av hagtorn er en ubehagelig jobb. Klipte hekker får få frukter. Frittvoksende busker av hagtorn trenger lite skjæring, men eventuell skjæring bør skje like etter blomstring, da planten blomstrer på fjorårsskudd.

Formering

Amerikahagtorn formeres med frø som må stratifiseres om høsten for å spire om våren. Frøet har såkalt dobbel kvile. Frøkilden Fåberg, som er en anbefalt norsk frøkilde og utvalgt norsk E- plante, som bør brukes i hele landet.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss