Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Klasepirea ‘Triumphans’

Spiraea x billardii ‘Triumphans’

Synonyme navn er triumfspirea, toppspirea og Spiraea menziesii 'Triumphans' Slektsnavnet Spiraea kommer av gresk speira, som betyr krans eller bøyd, vridd, og som var navnet på en plante som ble brukt til kranser. Artsnavnet billardi er etter den franske planteskolemannen L. C. Billard. I Sverige kalles planten klasespirea, mens det engelske navnet er Triumphans Spirea.

Hjemsted/Opphav Bilardspirea ‘Triumphans’ er en fransk hybrid (krysning) etter den franske planteskolemannen L. C. Billard. Busken er en hagehybrid mellom østamerikansk hvitspirea (Spiraea alba) og vestamerikansk douglasspirea (S. douglasii).

150-200 cm høy, stivt opprett busk med avlange blad og purpurrosa blomster i lange, kjegleformete topper. Allergivennlig og nøysom busk for en solrik plass. Klimasone: H8.

  • Billardspirea (Spiraea x billardii ‘Triumphans’)

  • Billardspirea (Spiraea x billardii ‘Triumphans’)

  • Billardspirea (Spiraea x billardii ‘Triumphans’)

Plantebeskrivelse

150-2oo cm høy, løvfellende busk med stivt opprett vekst. Busken setterrotskudd. Stivt opprette skudd med avlange, lansettformete blad med grågrønn, håret underside. Gul høstfarge. Purpurrosa blomster i lange topper på årsskudd i juli-august. Fruktene er små skolmkapsler med små frø i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Billardpirea er en vindsterk, nøysom busk som vokser på nesten all slags jord i sol og skygge. Trives best i en nøytral til svakt sur jord med en pH mellom 5 og 7. Årlig gjødsling om våren gir bedre blomstring.

Busken tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Billardspirea er mye brukt som frittstående plante, i buskgrupper og til frie hekker.  Planteavstand i gruppe: 0,6-1 m og til hekk: 0,3-0,5 m. Planten anbefales også i veganlegg i en avstand av minst 4 m fra vegbanen. Den tåler mye salt. Busken har et tett, fiberaktig rotsystem som gjør den egnet som erosjonsvern på steder med fare for utgraving. Busken er lite utsatt for sjukdom. Den kan dyrkes over det meste av landet, og den er i dag mye plantet i Nord-Norge.

Allergifare

Spirea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer ved dyrking av planten er ikke kjent.

Beskjæring

Busken trenger sjelden beskjæring, men den tåler periodisk nedskjæring med til 30-40 cm. En slik beskjæring gir bedre vekstkraft og blomstring i årene etterpå.

Formering

Billardpirea kan formeres vegetativt med kvist- eller grønnstiklinger (skuddstiklinger) i juni-juli og ved rotskudd.

 

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss