Bjarkøyspirea
Spiraea chamaedryfoliaEt synonymt navn er Spiraea flexuosa. Slektsnavnet Spiraea kommer av gresk speira, som betyr krans eller bøyd, vridd, og som var navnet på en plante som ble brukt til kranser. Artsnavnet chamaedryfolia betyr blad som Chamaedrys, som er et gammelt navn på Teucrium, som har eikelignende blad. I Sverige kalles planten kvastspirea og på engelsk blir den kalt germander meadowsweet.
150-200 cm høy, løvfellende busk med rotutløpere, sikksakkformete kvister og kremhvite blomster i halvskjerm. Allergivennlig og nøysom busk. Klimasone: H7 i innlandet og H8 ved kysten.
Plantebeskrivelse
150-200 cm høy, løvfellende busk med tett, opprett vekst og buede greiner. Busken setter rotskudd. Grågule, sikksakkformete kvister og eggformete, 4-8 cm lange, grovtannete blad. Guloransje høstfarger. Kremhvite blomster i halvskjermer i mai-juni. Små skolmkapsler med små frø i september-oktober..
Vekstkrav og klimasone
Bjarkøyspirea er en svært nøysom busk, som stiller små krav til jord, og som trives best i en nøytral til svakt sur jord med en pH mellom 5,5 og 7. Den tåler mye skygge, tørke og næringsfattig jord.
Busken tilrås plantet til klimasone H7 i innlandet og H8 langs kysten.
Bruksområder
Busken egner seg godt til buskgrupper og fri hekk. Planteavstand i gruppe: 1-3 m, og til hekk: 0,3-0,5 m. En god busk på utsatte og værharde steder. I Norge er den naturalisert på enkelte steder i Trøndelag.
Allergifare
Spirea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer ved dyrking av planten er ikke kjent.
Beskjæring
Bjarkøyspirea trenger ikke årlig skjæring. Eldre busker fornyes ved at grove greiner skjæres sterkt tilbake. Siden planten danner blomster på fjorårsskudd, vil en skjæring like etter blomstring være best med tanke på neste års blomstring.
Formering
Bjarkøyspirea kan formeres vegetativt med kvist- eller skuddstiklinger eller rotskudd.