Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Bjarkøyspirea

Spiraea chamaedryfolia

Et synonymt navn er Spiraea flexuosa. Slektsnavnet Spiraea kommer av gresk speira, som betyr krans eller bøyd, vridd, og som var navnet på en plante som ble brukt til kranser. Artsnavnet chamaedryfolia betyr blad som Chamaedrys, som er et gammelt navn på Teucrium, som har eikelignende blad. I Sverige kalles planten kvastspirea og på engelsk blir den kalt germander meadowsweet.

Hjemsted/Opphav Bjarkøyspirea er viltvoksende i sørvestlige deler av Europa, Sibir, og Sentral-Asia.

150-200 cm høy, løvfellende busk med rotutløpere, sikksakkformete kvister og kremhvite blomster i halvskjerm. Allergivennlig og nøysom busk. Klimasone: H7 i innlandet og H8 ved kysten.

  • Bjarkøyspirea (Spiraea chamaedryfolia)

  • Bjarkøyspirea (Spiraea chamaedryfolia)

  • Bjarkøyspirea (Spiraea chamaedryfolia)

Plantebeskrivelse

150-200 cm høy, løvfellende busk med tett, opprett vekst og buede greiner. Busken setter rotskudd. Grågule, sikksakkformete kvister og eggformete, 4-8 cm lange, grovtannete blad. Guloransje høstfarger. Kremhvite blomster i halvskjermer i mai-juni. Små skolmkapsler med små frø i september-oktober..

Vekstkrav og klimasone

Bjarkøyspirea er en svært nøysom busk, som stiller små krav til jord, og som trives best i en nøytral til svakt sur jord med en pH mellom 5,5 og 7. Den tåler mye skygge, tørke og næringsfattig jord.

Busken tilrås plantet til klimasone H7 i innlandet og H8 langs kysten.

Bruksområder

Busken egner seg godt til buskgrupper og fri hekk. Planteavstand i gruppe: 1-3 m, og til hekk: 0,3-0,5 m. En god busk på utsatte og værharde steder. I Norge er den naturalisert på enkelte steder i Trøndelag.

Allergifare

Spirea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer ved dyrking av planten er ikke kjent.

Beskjæring

Bjarkøyspirea trenger ikke årlig skjæring. Eldre busker fornyes ved at grove greiner skjæres sterkt tilbake. Siden planten danner blomster på fjorårsskudd, vil en skjæring like etter blomstring være best med tanke på neste års blomstring.

Formering

Bjarkøyspirea kan formeres vegetativt med kvist- eller skuddstiklinger eller rotskudd.

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss