Blærespirea ‘Luteus’
Physocarpus opulifolius 'Luteus'Navn og opprinnelse. Synonyme navn på arten er Spiraea opulifolia og vanlig blærespirea. Slektsnavnet Physocarpus, som kommer av gresk physa, som betyr blære og carpos, som betyr frukt, viser til de oppblåste blærelignende fruktene. Artsnavnet opulifolius betyr med blad som Viburnum opulus (villkrossved). På spansk betyr diabolo «djevel». På svensk heter planten smällspirea, mens engelske navn er Ninebark, Common ninebark og Eastern Ninebark.
2-3 m høy, løvfellende busk med bred, opprett vekst, overhengende greiner og gulgrønne, 3-lappete blad. Allergivennlig og vindsterk plante. Klimasone: H7 i innlandet og H6 ved kysten.
Plantebeskrivelse
2–3 m høy, løvfellende busk med bred, opprett vekst og overhengende greiner. Greiner med avskallende bark, skruestilte knopper og rødbrune kvister med tydelige kanter. Tidlig løvsprett. Gulgrønne, eggformete, 3-lappete, 7-8 cm lange blad som er sagtannete og grovnervet med en glatt overside. Små, hvite til lyst røde blomster i små halvskjermer i juni-juli. Rødbrune, oppblåste, blærelignende kapselfrukter i august-oktober.
Vekstkrav og klimasone
Blærespirea er en nøysom busk som er lett å dyrke, men som trives best i lett sur, næringsrik jord. Den rives godt både i tørr sandjord, leirjord, og på fuktige vokseplasser.
Busken tilrås plantet til klimasone H7 i innlandet og H6 ved kysten.
Bruksområder
Physocarpos opulifolius er en vindsterk plante som brukes til lé, hekk og i buskgrupper. Planteavstand i gruppe: 2-3 m og til hekk: 0,3-0,5 m. Busken tåler noe salt og den anbefales i veganlegg i en avstand av minst 2 m fra veibanen og med planteavstand: 0,6-0,8 m. Planten tåler det barske kystklimaet i Vest-Norge og nordover til Troms, og den greier seg vel så godt i innlandet.
Allergifare
Physocarpus er en allergivennlig planteslekt for pollenallergikere. Ingen helseproblemer ved dyrking er kjent.
Beskjæring
Blærespirea trenger ingen årlig beskjæring. Med noen års mellomrom må likevel busken beskjæres for å få en god buskform. Skjæring bør gjøres rett etter avblomstring.
Formering
Planten formeres med frø, kviststiklinger eller skuddstiklinger (grønnstiklinger).