Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Brudespirea (Gråspirea) ‘Grefsheim’

Spiraea x cinerea ‘Grefsheim’

Synonyme navn er gråspirea 'Grefsheim', Grefsheimspirea og Spiraea x arguta 'Grefsheim'. Slektsnavnet Spiraea kommer av gresk speira, som betyr krans eller bøyd, vridd, og som var navnet på en plante som ble brukt til kranser. Artsnavnet cinerea betyr askegrå, som viser til bladfargen. Sortsnavnet 'Grefsheim' stammer fra tidligere Grefsheim planteskole, Nes på Hedmark, hvor den ble funnet i 1949. I Sverige kalles planten norskspirea, mens det engelske navnet er Grefsheim Spirea.

Hjemsted/Opphav Spiraea x cinerea ‘Grefsheim’ er en norsk hybrid fra 1949.

100-150 cm høy busk med overhengende greiner, grågrønne, smale blad og hvite blomster i halvskjerm. Allergivennlig og nøysom busk for en solrik plass. Klimasone: H7 i innlandet og H5 langs kysten.

  • Brudespirea (Spiraea cinerea 'Grefsheim')

  • Brudespirea (Spiraea x cinerea 'Grefsheim')

  • Brudespirea (Spiraea x cinerea 'Grefsheim')

  • Brudespirea (Spiraea x cinerea 'Grefsheim')

Plantebeskrivelse

100 – 150 cm høy, løvvfellende, tett busk med, tynne, elegante, overhengende greiner helt ned til bakken. Brune, tetthårete kvister med skruestilte, små, runde knopper. Barken flakner av på eldre greiner. Godt forgreina rot.

Lansettformete, tilspissete, 3-5 cm lange, grågrønne blad med dunhåret underside. Gul høstfarge. Hvite blomster i tette skjermer på smågreiner av fjorårsskudd, i mai – juni. Svært rik blomstring. Greinene kan være helt dekt av blomster. Frukta er en uanselig sammensatt skolmkapsel.

Vekstkrav og klimasone

Brudespirea er en nøysom busk som blir frodig og blomstrer best på solrik plass i humusrik, næringsrik, jevnt fuktig jord med nøytral eller svakt sur jordreaksjon (pH 5,5-7). Men busken greier seg også godt i halvskygge, og forholdsvis tørr sandjord. Årlig gjødsling om våren gir bedre blomstring.

Busken tilrås plantet til klimasone H7 i innlandet og H5 ved kysten.

Bruksområder

Brudespirea er mye brukt som frittstående, i buskgrupper og til fri hekk. Busken dekker godt og holder ugras nede, Planteavstand i gruppe: 0,8-2 m og til hekk: 0,3-0,5 m. Planten anbefales også sterkt i veganlegg i en avstand av minst 2-4 m fra vegbanen. Den tåler en del salt. Busken har et tett, fiberaktig rotsystem som gjør den egnet som erosjonsvern på steder med fare for utgraving. Brudespirea fremmer dyre- og fuglelivet. Lite utsatt for sjukdom.

Brudespirea selges i flere land. Den brukes i hele Sør- og Midt-Norge, og den kan plantes på gode lokaliteter med stabile vintertemperaturer i Nord-Norge. Den er ingen god kystplante med tanke på årviss blomstring. Temperaturvekslinger mellom pluss og minus på etterjulsvinteren, skader ofte blomsterknoppene, slik at blomstringen reduseres eller uteblir. I Sverige er den en E-plante.

Allergifare

Spirea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer ved dyrking av planten er ikke kjent.

Beskjæring

Brudespirea trenger sjelden beskjæring da den danner tette busker uansett. Men plantene bør fornyes med noen års mellomrom ved en kraftig tilbakeskjæring av de eldste greinene like etter avblomstring. En slik beskjæring gir bedre vekstkraft og blomstring i årene etterpå.

Formering

Brudespirea kan formeres vegetativt med kvist- eller grønnstiklinger (skuddstiklinger) i juni-juli, eller ved deling.

 

 

 

 

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss