Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Rosebær

Rubus odoratus

Slektsnavnet Rubus et et gammelt latinsk navn som hentyder til røde frukter. Artsnavnet odoratus betyr duftende. På svensk heter busken stor rosenhallon og engelske navn er purple-flowered raspberry, flowering raspberry og Virginia raspberry.

Hjemsted/Opphav Duftbjørnebær er viltvoksende i østlige deler av Nord-Amerika, utbredt fra Novo Scotia til Michigan, Tennessee og Georgia..

150-200 cm høy, løvfellende busk med opprett vekst, underjordiske utløpere, 5-lappete blad og rosa blomster. Allergivennlig og nøysom busk. Klimasone H4.

  • Duftbjørnebær (Rubus odoratus)

  • Duftbjørnebær (Rubus odoratus)

Plantebeskrivelse

150-200 cm høy, løvfellende busk med opprett vekst og underjordiske utløpere. Eldre greiner med avflasende, lys brun bark. Unge kvister ha utstående hår som ofte har en fortykket kjertel i spissen, men uten torner. Busken setter mange rotskudd. Bladene er opptil 25 cm brede og håndnervet, enkle, 5-lappet med brede, tilspisset lapper. De har hjerteformet grunn, er tannet og dunhåret. Rosa til purpur, 3-5 cm brede, duftende blomster i korte topper i juni-august. Blomsten består av brede, eggformete, tilspissete begerblad og brede, butte kronblad. Små, tørre, sammensatte frukter i august-september.

Vekstkrav og klimasone

Duftbjørnebær er en nøysom busk som trives i godt drenert, humusrik jord i sol og skygge.

Busken tilrås plantet til klimasone H7.

Bruksområder

Duftbjørnebær brukes mye i buskgrupper, gjerne under trær. Siden busken danner rotskudd, kan den invadere naboplantinger. Planteavstand i gruppe: 1-2 m. Arten blir regnet som forvillet enkelte steder i Osloområdet og ved Bergen. Busken plantes i hele Sør-Norge og i Nord-Norge til Tromsø.

Allergifare

Rubus er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Imidlertid kan arter med duftende blomster skape problemer for personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Duftbjørnebær kan fornyes ved å skjære bort de eldste greinene.

Formering

Duftbjørnebær formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger) eller ved fradeling av rotskudd.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss