Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Liguster ‘Maslø’

Ligustrum vulgare 'Maslø'

Synonyme navn er vanlig liguster og europaliguster. Slektsnavnet Ligustrum er det gamle latinske navnet. Artsnavnet vulgare betyr vanlig. På svensk heter busken liguster, mens vanlige engelske navn er European Privet, Common Privet og Wild Privet.

Hjemsted/Opphav Ligustrum vulgare har sin naturlige utbredelse i Europa, Nord-Afrika og Vest-Asia. Den norske E-planten L. v. 'Maslø', er en utvalgt sort fra frøplanter på øya Maslø i Nøtterøy-skjærgården. Busken er utprøvd i 13 år ved Sauherad forsøksstasjon.

2-2,5 m høy, løvfellende til vintergrønn busk med tett, slank, opprett vekst, eggformete blad og små, hvite, duftende blomster. Brukes mye til hekker. Nøysom og vindsterk busk. Klimasone: 4.

  • Ligustrum vulgare 'Maslø' (Liguster 'Maslø')

Plantebeskrivelse

2-3,5 m høy, løvfellende til alltidgrønn busk med tett, slank, opprett vekst. Grønnlige, tynne årsskudd med motsatte knopper.

Avlange, eggformete, glatte, 3-8 cm lange blad med mørkegrønn overside og lysere underside. Noe purpurfargete høstfarger før bladfall, som skjer seinhøstes.

Små, hvite, duftende blomster i endestilte topper i juli. Skinnende, blåsvarte bær i oktober.

Vekstkrav og klimasone

Liguster er en nøysom busk som ikke har spesielle jordkrav og som trives i sol og skygge. Busken trives i både sand- og leirjord, og den tåler noe fuktig og ganske kompakt jord. Årlig gjødsling øker tilveksten.

Ligustrum vulgare ‘Maslø’ tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Ligustrum vulgare er en vindsterk busk som er anvendelig både til klipte og frie hekker. Brukes også som en frittstående busk, på grunn av sin smale og opprette form. Liguster har et tett og kraftig rotsystem, og den egner seg også til hindre jord i å rase ut på erosjonsutsatte steder. Planteavstand i gruppe: 1,5-3 m og til hekk: 0,3-0,5 m. Planten er sunn og frisk og den tåler saltholdig luft og byluft. Liguster fremmer dyre- og fuglelivet. Busken utvikler seg godt i lavlandet på Østlandet og den er trolig en sikker plante langs kysten til Trøndelag.

Allergi- og giftfare

Liguster kan skape problemer for et lite antall pollenallergikere og andre allergikere, for personer som er overfølsomme for plantens pollen. Den kan også forårsake kryssallergi med andre arter i oljetrefamilien, eks. oliven. Alle med allergi mot oliven, bør unngå blomstrende liguster. Siden vi bruker den mest som klipt hekk (blomstene klippes bort), er den et lite problem hos oss. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Liguster tåler sterk beskjæring. En jevn, klipt hekk krever skjæring et par ganger i året.

Formering

Ligustrum vulgare formeres vegetativt med kvist- eller skuddstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss