Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Europaliguster ‘Maslø’

Ligustrum vulgare ‘Maslø’

Et synonymt navn på europaliguster er vanlig liguster. Slektsnavnet Ligustrum er det gamle latinske navnet. Artsnavnet vulgare betyr vanlig. På svensk heter busken liguster, mens vanlige engelske navn er European Privet, Common Privet og Wild Privet.

Hjemsted/Opphav Ligustrum vulgare har sin naturlige utbredelse i Europa, Nord-Afrika og Vest-Asia. Den norske E-planten L. v. 'Maslø', er en utvalgt sort fra frøplanter på øya Maslø i Nøtterøy-skjærgården.

Høy, løvfellende til vintergrønn busk med tett, slank, opprett vekst, eggformete blad og små, duftende blomster. Nøysom og vindsterk busk. Klimasone: 4.

  • Ligustrum vulgare 'Maslø'

Plantebeskrivelse

2-3,5 m høy, løvfellende til alltidgrønn busk med tett, slank, opprett vekst. Grønnlige, tynne årsskudd med motsatte knopper. Avlange, eggformete, glatte, 3-8 cm lange blad med mørkegrønn overside og lysere underside. Noe purpurfargete høstfarger før bladfall, som skjer seinhøstes. Små, hvite, duftende blomster i endestilte topper i juli. Skinnende, blåsvarte bær i oktober.

Vekstkrav og klimasone

Europaliguster er en nøysom busk som ikke har spesielle jordkrav og som trives i sol og skygge. Busken trives i både sand- og leirjord, og den tåler noe fuktig og ganske kompakt jord. Årlig gjødsling øker tilveksten.

Busken tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Ligustrum vulgare er en vindsterk busk som er anvendelig både til klipt og fri hekk. Brukes også som frittstående, på grunn av sin smale og opprette form. Liguster har et tett og kraftig rotsystem, og den egner seg også til binde sammen jord på erosjonsutsatte steder. Planteavstand i gruppe: 1,5-3 m og til hekk: 0,3-0,5 m. Planten er sunn og frisk. Tåler saltholdig luft. Liguster fremmer dyre- og fuglelivet. Maslø er antakelig den mest herdige liguster på grunn av sin nordlige herkomst. Maslø har stått 13 år til utprøving i Sauherad uten vinterskade, og har utviklet seg godt i lavlandet på Østlandet. Sannsynligvis en sikker plante langs kysten til Trøndelag.

Allergi- og giftfare

Liguster kan skape problemer for et lite antall pollenallergikere og andre allergikere, for personer som er overfølsomme for plantens pollen. Den kan også forårsake kryssallergi med andre arter i oljetrefamilien, eks. oliven. Alle med allergi mot oliven, bør unngå blomstrende liguster. Siden vi bruker den mest som klipt hekk (blomstene klippes bort), er den et lite problem hos oss. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Europaliguster tåler sterk beskjæring. En jevn, klipt hekk krever skjæring et par ganger i året.

Formering

Busken formeres vegetativt med kvist- eller skuddstiklinger.