Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Fjellsyrin ‘San’ E

Syringa villosa wolfii ‘San’ E

Synonyme navn på planten er koreansk syrin og Syringa wolfii 'San' E. Slektsnavnet Syringa er avledet av det greske ordet syrinx, som i antikken er et rør, en pipe eller en fløyte, og som viser til plantens hule stengler. Syrin er brukt som materiale i fløyter, for eksempel består en panfløyte av 7 tynne rør. Artsnavnet wolfii stammer fra J. F. Wolf, en tysk botaniker. Sortsnavnet ‘San’ er et koreansk fjellnavn. I Sverge heter planten koreansk syren, mens den på engelsk blir kalt Wolf’s Lilac.

Hjemsted/Opphav Fjellsyrin har sin naturlige utbredelse i høyfjellet i Korea og Mandschuria, 800 – 1600 m over havet. Sorten ‘San’ er en utvalgt frøplante fra fjellet Sulak-San i Korea. Frøsankingen ble utført av en nordisk ekspedisjon. Busken er i dag en norsk E-plante (eliteplante).

2,5-3 m høy høy busk med opprett, kompakt vekst og duftende fiolettpurpur blomster i lange, opprette topper. Allergivennlig, nøysom busk som trives på en solrik plass. Klimasone: H7-8.

  • Syringa wolfii 'San' E (Fjellsyrin 'San'E) Foto: Eliteplanter.no

  • Syringa wolfii 'San' E (Fjellsyrin 'San'E)' Foto: Eliteplanter.no

  • Syringa wolfii 'San' E (Fjellsyrin 'San'E)' Foto: Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

2,5-3 m høy, kompakt busk med god forgreining. Glatte greiner med motsatte knopper og lysegrå bark som har få korkporer (lenticeller). Den vokser sent og har korte, tynne årsskudd. Ovale, helrandete, 10-15 cm lange blad med forholdsvis lang spiss. Bladoversiden er mørkegrønn og bladundersiden er grågrønn, med fint hårete bladnerver. Rødrosa, duftende blomster i smale, 20-30 cm lange klaser i bladbærende topper i juni-juli. Kapselfrukter i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Fjellsyrin en nøysom busk som vokser godt i drenert jord på en solrik plass. Men den vokser også tilfredsstillende i noe skygge. Halvskygge gir mindre blomstring, men den utvikles godt vegetativt. Busk som trives godt med en pH i jorda mellom 5 og 7.

Busken tilrås plantet til klimasone H7-8.

Bruksområder

Fjellsyrin er en ypperlig plante til busk- og skjermplantinger. Den egner seg også godt til frittvoksende hekker der det er god plass. Busken kan også brukes som klipt hekk, men det vil redusere blomstringen. Planteavstand i gruppe: 1,5-2 m.  Sunn og frisk busk. Planten har vist seg veldig bra i Øst-Norge og det har den også gjort i Sør-Troms. Den har derfor et vidt bruksområde.

Allergifare

Syrin er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Plantesaften kan ved hudkontakt gi hudplager hos enkelte. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Fjellsyrin tåler beskjæring, og siden syrin blomstrer på 2-årig ved, bør beskjæring skje like etter blomstring. Busken kan fornyes ved at noen eldre greiner skjæres sterkt tilbake. Slik fornyelse bør skje om våren før veksten tar til.

Formering

Fjellsyrin formeres med skuddstiklinger (grønnstiklinger), som skjæres i vekstsesongen. Sorten ‘San’ er en norsk E-plante.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss