Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Glattblåhegg (Glattsøtmispel)

Amelanchier laevis

Et synonymt navn er glattsøtmispel. Slektsnavnet Amelanchier kommer av franske ordet amalanche, som er navnet i Provencee for Amelanchier ovalis. Artsnavnet laevis betyr glatt, jevn (bladene). Det norske navnet søtmispel kommer trolig av de søte, spiselige bærfruktene. I Sverige heter planten kopparhäggmispel, mens i England brukes navn som Allegheny Serviceberry, Smooth Serviceberry og Juneberry.

Hjemsted/Opphav Aamelanchier laevis har sin naturlige utbredelse i den østlige delen av Nord-Amerika, hvor den blir et 13 m høyt tre. Planten har vært dyrket i Europa siden 1870.

4-6 m høy, løvfellende, opprett busk med en bred, noe uryddig vekst, blad med sterkt oransjerøde høstfarger, hvite blomster i hengende klaser og blåsvarte, spiselige bærfrukter. Allergivennlig, villig og nøysom plante. Klimasone: H4.

  • Amelanchier laevis (Glattblåhegg)

Plantebeskrivelse

4-6 m høy, løvfellende, opprett busk, ofte med utbredte greiner og en bred, uryddig vekst. Tynne, snaue greiner med runde kvister og litt hårete vinterknopper.

Ovale, tykke, sagtannete, kort tilspissete, 5-6 cm lange blad med en avrundet eller svakt hjerteformet bladgrunn. Bladene er kopperfargete ved løvsprett og blågrønne som fullt utviklete. Høstfargen er sterkt oransjerød.

Blomstring før og under løvsprett med store, hvite blomster i 10-12 cm lange, hengende klaser, i mai. Blomsten er regelmessig, 5-tallig og oversittende. Rik blomstring.

Saftige, kulerunde, blåsvarte søte, spiselige bærepler i august-september.

Vekstkrav og klimasone

Glattblåhegg er en nøysom busk som stiller små krav til jorda. Men busken trives best på en drenert, kalkholdig, godt sandholdig moldjord, gjerne litt tørr jord, på en solrik eller noe skygget vokseplass. Planter vokser også bla i godt leirholdig jord. Blomstring, fruktsetting og høstfarge blir best i sol. God gjødsling er viktig i etableringsfasen.

Busken tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Amelanchier laevis er en vakker frittstående busk, som også egner seg godt i buskgrupper i hager og harker. Planten er bra vindsterk og tåler byklima. Planteavstand i gruppe: 3-5 m. Planten er frisk og lite utsatt for sjukdommer og skadedyr. Bærene brukes til saft og vin. Populær plante for bier og pollinerende insekter.

Allergifare

Amelanchier er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Rapporter om allergiplager ved dyrking er ikke kjent. Bærene er spiselige.

Beskjæring

Amelanchier tåler godt beskjæring. Sterk tilbakeskjæring gjøres om våren før veksten tar til. Foryngelseskjæring skjer ved at noen eldre greiner skjæres sterkt tilbake. Beskjæring  bør gjøres like etter blomstring, siden busken blomstrer på fjorårsskudd (2-årig ved).

Formering

Amelanchier laevis formeres mest med frø, som bør såes om høsten rett etter modning.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss