Taggblåhegg fk Alvdal E (Matsøtmispel fk Alvdal E)
Amelanchier alnifolia fk Alvdal ESynonyme navn på planten er taggblåhegg, heggsøtmispel, bærsøtmispel og Aronia alnifolia. Slektsnavnet Amelanchier kommer av franske amalanche, som er det provencalske navnet på Amelanchier ovalis, som har bær med søt honningsmak. Artsnavnet alnifolia betyr blad som ligner Alnus (or). På svensk heter planten bärhäggmispel, mens den i England bl.a. heter Saskatoon Serviceberry.
2-3,5 m høy, opprett busk med duftende, hvite blomster i klaser og store blåsvarte, spiselige frukter. Allergivennlig, vindsterk og nøysom plante. Klimasone: H8.
Plantebeskrivelse
2-3,5 m høy, løvfellende busk med tett, opprett vekst. Runde kvister med skruestilte knopper og 4-5 cm lange, ovale, grovtannete blad. Busken setter rotskudd. Guloransje høstfarger. Duftende, hvite blomster i klaser i mai-juni og store, blåsvarte, spiselige bærepler i september-oktober.
Vekstkrav og klimasone
Bærsøtmispel er en nøysom plante med hensyn til jorda, og den tåler mye skygge, og en pH i jorda mellom 5 og7. Men den får best vekst, blomstring og høstfarger i sol. Tåler også fuktige steder.
Busken tilrås plantet til klimasone H8.
Bruksområder
Busken er en vindsterk plante til skjerm- og leplanting, og den brukes mye til fri hekk og som en frittstående busk i hager. Den passer godt inn på naturtomter. Den er den mest brukte søtmispel til bærdyrking (saft, marmelade og vin). Planteavstand i gruppe: 1-1,3 m og til hekk, 3-4 planter per m. Siden planten setter rotskudd, kan den binde sammen jorda i skråninger og skjæringer. Populær plante for bier.
Busken kan dyrkes over det meste av landet vårt. Den tåler kaldt innlandsklima og den brukes i fjellbygder i Sør-Norge, samt langs kysten.
Allergifare
Amelanchier er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Allergiplager av slekta er ikke kjent. Bærene er spiselige.
Beskjæring
Amelanchier tåler godt skjæring. Sterk nedskjæring gjøres om våren før veksten tar til. Foryngelseskjæring ved at noen eldre greiner skjæres sterkt tilbake, bør gjøres like etter blomstring, siden busken blomstrer på fjorårsskudd (2-årig ved).
Formering
Busken formeres med frø, som enten såes om høsten på frøseng eller at frøet kaldstratifiseres 3-4 måneder, før såing. Norsk E-plante og utvalgt frøkilde i handelen, er ’Alvdal’ E.