Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Taggblåhegg fk Alvdal E (Matsøtmispel fk Alvdal E)

Amelanchier alnifolia fk Alvdal E

Synonyme navn på planten er taggblåhegg, heggsøtmispel, bærsøtmispel og Aronia alnifolia. Slektsnavnet Amelanchier kommer av franske amalanche, som er det provencalske navnet på Amelanchier ovalis, som har bær med søt honningsmak. Artsnavnet alnifolia betyr blad som ligner Alnus (or). På svensk heter planten bärhäggmispel, mens den i England bl.a. heter Saskatoon Serviceberry.

Hjemsted/Opphav Heggsøtmispel har sin naturlige utbredelse i nordvestlige Nord-Amerika. fk Alvdal er en frøkilde som er valt ut av E-plant Norge, og som det anbefales å bruke.

2-3,5 m høy, opprett busk med duftende, hvite blomster i klaser og store blåsvarte, spiselige frukter. Allergivennlig, vindsterk og nøysom plante. Klimasone: H8.

  • Amelanchier alnifolia 'Alvdal' E (Heggsotmispel 'Alvdal' E)

  • Amelanchier alnifolia 'Alvdal' E (Heggsotmispel 'Alvdal' E)

  • Amelanchier alnifolia 'Alvdal' E (Heggsotmispel 'Alvdal' E)

  • Amelanchier alnifolia 'Alvdal' E (Heggsotmispel 'Alvdal' E)

  • Amelanchier alnifolia fk Alvdal E (Bærsøtmispel fk Alvdal E) Foto: Eliteplanter.no

Plantebeskrivelse

2-3,5 m høy, løvfellende busk med tett, opprett vekst. Runde kvister med skruestilte knopper og 4-5 cm lange, ovale, grovtannete blad. Busken setter rotskudd. Guloransje høstfarger. Duftende, hvite blomster i klaser i mai-juni og store, blåsvarte, spiselige bærepler i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Bærsøtmispel er en nøysom plante med hensyn til jorda, og den tåler mye skygge, og en pH i jorda mellom 5 og7. Men den får best vekst, blomstring og høstfarger i sol. Tåler også fuktige steder.

Busken tilrås plantet til klimasone H8.

Bruksområder

Busken er en vindsterk plante til skjerm- og leplanting, og den brukes mye til fri hekk og som en frittstående busk i hager. Den passer godt inn på naturtomter. Den er den mest brukte søtmispel til bærdyrking (saft, marmelade og vin). Planteavstand i gruppe: 1-1,3 m og til hekk, 3-4 planter per m. Siden planten setter rotskudd, kan den binde sammen jorda i skråninger og skjæringer. Populær plante for bier.

Busken kan dyrkes over det meste av landet vårt. Den tåler kaldt innlandsklima og den brukes i fjellbygder i Sør-Norge, samt langs kysten.

Allergifare

Amelanchier er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Allergiplager av slekta er ikke kjent. Bærene er spiselige.

Beskjæring

Amelanchier tåler godt skjæring. Sterk nedskjæring gjøres om våren før veksten tar til. Foryngelseskjæring ved at noen eldre greiner skjæres sterkt tilbake, bør gjøres like etter blomstring, siden busken blomstrer på fjorårsskudd (2-årig ved).

Formering

Busken formeres med frø, som enten såes om høsten på frøseng eller at frøet kaldstratifiseres 3-4 måneder, før såing. Norsk E-plante og utvalgt frøkilde i handelen, er ’Alvdal’ E.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss