Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hagtorn

Crataegus monogyna

Synonyme navn er hegnhagtorn og vanlig hagtorn. Slektsnavnet Crataegus kommer fra gresk kratos, som betyr styrke, noe som mest sannsynlig viser til vedens egenskaper. Artsnavnet monogyna betyr med en stein (blomsten har bare en griffel). Det svenske navnet er trubhagtorn, mens vanlige engelske navn er common hawthorn, oneseed hawthorn og single-seeded hawthorn.

Hjemsted/Opphav Hegnhagtorn er viltvoksende i Storbritannia og på det europeiske kontinentet fra Norge til Østerrike. I Norge er den spredt fra Akershus og Ringerike til Flekkefjord, og sporadisk langs kysten til Nord-Trøndelag.

4-10 m høy, opprett busk med tallrike torner, 3-7 lappete blad, hvite blomster og røde frukter. Allergivennlig, vindsterk og nøysom plante til hekk og le. Klimasone: H5.

  • Hegnhagtorn (Crataegus monogyna)

  • Hegnhagtorn (Crataegus monogyna)

  • Hegnhagtorn (Crataegus monogyna)

Plantebeskrivelse

4-10 m høy, løvfellende busk eller lite tre med opprett vekst og avrundet krone. Stive greiner med skruestilte knopper, blågrønne kvister med tallrike, 2-2,5 cm lange, utstående vedtorner (greintorner). Bladene er 2-6 cm lange, bredt eggformet til ruteformet, med 3-7 nesten fjørdelte lapper som enten er tilspisset eller avrundet. Bladene, som har en friskt mørkegrønn overside og en lysere grønn, dunhåret underside, er enten helrandet eller de har få tenner i kanten. Bladenes sidenerver svinger utover fra hovednerven. Bladene får en guloransje høstfarge. Hvite, duftende blomster, opptil 1,5 cm brede, er samlet i halvskjermer med 6-12 sammen. Blomsten har 20 pollenblad med røde pollenknapper, korte, nedbøyde begerlapper og en griffel. Blomstene har en ubehagelig duft. Blomstring i ca. 3 uker i juni. Rødbrune, eggformete til runde, ca. 1 cm lange steinfrukter med ett frø.

Vekstkrav og klimasone

Hegnhagtorn er en nøysom plante med ingen spesielle krav til jorda, men den trives godt i en drenert, godt kalkholdig, moldrik jord. Den greier også leirjord, sand- og steinholdig jord. Busken tåler skygge, men blomstrer best på en solrik plass.

Busken tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Busken er en god le- og hekkeplante, både til klipte og frie hekker, da den tåler mye vind. En hekk av busken er nesten ugjennomtrengelig både for dyr og mennesker på grunn av de kraftige tornene. Dessuten egner den seg godt som en frittstående busk. Busken vokser også bra på nylig  blottlagt jord. Planteavstand til hekk og le er 0,2-0,5 m, og i gruppe 2-4 m. Sterk mot snøbrekk.

Ugras bør holdes borte fra hekker i den første tida, da det senere blir umulig å komme til for å fjerne ugraset.

Allergifare

Crataegus er allergivennlig slekt for pollenallergikere, men duften av blomstene kan være til plage for personer med duftoverfølsomhet.

Beskjæring

Hagtorn tåler beskjæring hele året. Hekk må skjæres ved planting og året etterpå. Klipping hver vår holder en hekk tett. Men skjæring av hagtorn er en ubehagelig jobb. Klipte hekker får få frukter. Frittvoksende busker av hagtorn trenger lite skjæring, men eventuell skjæring bør skje like etter blomstring, da planten blomstrer på fjorårsskudd.

Formering

Hegnhagtorn formeres med frø som må stratifiseres om høsten for å spire om våren. Frøet har såkalt dobbel kvile.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss