Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Høstblåhegg ‘Autumn Brilliance’

Amelanchier grandiflora ‘Autumn Brilliance’

Synonyme navn er rundsøtmispel og Amelanchier vulgaris. Slektsnavnet Amelanchier kommer av franske ordet amalanche, som er navnet i Provencee for Amelanchier ovalis. Artsnavnet grandiflora betyr store blomster. Det norske navnet søtmispel kommer trolig av de søte, spiselige bærfruktene. Arten kalles i England for Autumn Brilliancy Serviceberry.

Hjemsted/Opphav Amelanchier grandiflora er en hybrid mellom to løvfellende nordamerikanske arter, nemlig Amelanchier arborea og glattblåhegg (Amelanchier laevis). Sorten ‘Autumn Brilliancy’ ble introdusert av Bill Wandell, Illinois, USA, i 1986.

4-6 m høy, løvfellende, opprett, flergreina busk med en bred vekst, ovale blad med oransjerøde høstfarger, hvite blomster i hengende klaser og blåsvarte, spiselige bærfrukter. Allergivennlig, villig og nøysom plante. Klimasone: H4-5.

  • Amelanchier x grandiflora 'Autumn Brilliance' (Høstblåhegg 'Autumn Brilliance')

Plantebeskrivelse

4-7 m høy, løvfellende, opprett, flerstammet, bred busk, med en relativt kraftig vekst. Greiner og skudd har en sølvgrå bark.

Skruestilte, ovale, tykke, blågrønne, 5-6 cm lange, fint sagtannete blad med en svakt hjerteformet bladgrunn. Bladene er kopperfargete ved løvsprett. Høstfargen er sterkt oransjerød.

Blomstring før og under løvsprett med store, hvite blomster i 10-12 cm lange, hengende klaser, i mai. Blomsten er regelmessig, 5-tallig og oversittende. Rik blomstring.

Saftige, spiselige, små runde grønne bærepler som blir røde og som modne får en mørk blåsvart farge, i august-september.

Vekstkrav og klimasone

Høstblåhegg er en nøysom busk som stiller små krav til jorda. Men busken trives best på en drenert, kalkholdig, godt sandholdig moldjord, gjerne litt tørr jord, på en solrik eller noe skygget vokseplass. Planter vokser også bra i godt leirholdig jord. Blomstring, fruktsetting og høstfarge blir best i sol.

Amelanchier x grandiflora ‘Autumn Brilliancy’ tilrås plantet til klimasone H4-5.

Bruksområder

Amelanchier grandiflora er en vakker frittstående busk, som også egner seg godt i buskgrupper i hager og harker. Planten er bra vindsterk. Planteavstand i gruppe: 3-5 m. Planten er frisk og lite utsatt for sjukdommer og skadedyr. Bærene brukes til saft, vin og gele. Populær plante for bier og pollinerende insekter.

Allergifare

Amelanchier er allergivennlig slekt for pollenallergikere. Rapporter om allergiplager ved dyrking er ikke kjent. Bærene er spiselige.

Beskjæring

Amelanchier trenger minimal beskjæring. Beskjær, skadde, syke, og kryssende grener for å opprettholde en sunn ramme. Beskjæring bør skje på senvinteren eller ved tidlig vår.

Formering

Amelanchier grandiflora ‘Autumn Brilliancy’ formeres med frø og stiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss