Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Hybridtrollhassel

Hamamelis x intermedia

Slektsnavnet Hamamelis er en gresk betegnelse på en plante med pæreforma frukt, Trolis mespilus; eller navnet kommer av hama, som betyr sammen med, og melis, som betyr honning, og som viser til at noen arter blomstrer og bærer frukter samtidig. Artsnavnet intermedia betyr mellomting, og viser til at planteslkaget er hybrider (krysninger). Også i Sverige heter busken hybridtrollhassel, og i England blir den kalt hybrid witch hazel.

Hjemsted/Opphav Hamamelis x intermedia er en hybridgruppe med krysninger mellom japantrollhassel (Hamamelis japonica) og kinatrollhassel (Hamamelis mollis). Gruppen består av mange kultivarer i gule og røde blomsterfarger.

3-4 m høye, løvfellende, opprette, brede busker, som ligner kinatrollhassel. Mørkegrønne blad og duftende, gullgule og røde blomster, etter sort, i januar-april. Busk for en solrik, lun plass i kyststrøk i Sør-Norge. Klimasone: H3.

  • Hamamelis x intermedia ‘Jelena’ (Hybridtrollhassel 'Jelena')

Plantebeskrivelse

3-4 m høye, løvfellende, opprette busker med bred vekst og få, grå greiner.

Skruestilte, kortstilkete, brede, omvendt eggformete, 10-15 cm lange, grovtannete blad med en svakt håret underside. Planten ligner kinatrollhassel.

Hybridtrollhassel blomstrer på naken kvist fra januar til april. Duftende, blomster med trådsmale, gullgule kronblad og et rødt beger, som sitter få sammen i klaser.

Frukta en kapselfrukt med to rom og svarte frø.

Vekstkrav og klimasone

Hybridtrollhassel trives best på varm, lun, solrik plass, i en humusrik, nøytral til svakt sur, godt drenert jord.

Hamamelis x intermedia tilrås plantet til klimasone H3.

Bruksområder

Hybridtrollhassel plantes både som en frittstående plante og i buskgrupper i hager og parker. Planteavstand i gruppe: 2-5 m. Kvister kan drives i blomst til jul og påske. Den er sjelden plantet her i landet.

Allergi- og giftfare

Hos trollhassel er helseproblemer ved hobbydyrking ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Hos trollhassel benyttes skjæring bare til å fjerne døde greiner. Busken kan ha problemer med å bryte fra eldre ved. Hos podete sorter, blir det viktig å fjerne rotskudd fra grunnstammen, som ellers lett vil få overtaket på sorten.

Formering

Hybridtrollhassel formeres med poding.

Noen sorter

Hybridtrollhassel ‘Nina’ (Hamamalis x intermedia ‘Nina’)

3-4 m høy, blomsterrik, dansk sort med svært store, mørkegule, duftende blomster som er samlet i store klaser. Klimasone: H3.

Hybridtrollhassel ‘Jelena’ (Hamamalis x intermedia ‘Jelena’)

3-4 m høy, riktblomstrende sort med busket vekst, mørkegrønt bladverk og store, kopperoransje blomster i klaser, i februar-mars. Rødoransje høstfarger. Klimasone: H2.

Hybridtrollhassel ‘Ruby Glow’ (Hamamalis x intermedia ‘Ruby Glow’)

2,5 m høy sort som ligner japantrollhassel. Blomsterrik sort med store, blomster med mørkerøde kronblad med en gul rand. Blomstring fra januar-mars. Klimasone: H3.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss