Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Japantrollhassel

Hamamelis japonica

Slektsnavnet Hamamelis er enten en gresk betegnelse på en plante med pæreformet frukt (Mespilus); eller av hama, som betyr sammen med, og melis, som betyr honning, og som viser til at noen arter blomstrer og bærer frukter samtidig. Artsnavnet japonica betyr fra Japan. På svensk heter busken japansk trollhassel, mens i England er et vanlig navn japanese witch-hazel.

Hjemsted/Opphav Arten er viltvoksende i Japan, hvor den blir en busk eller et opptil 3 m høyt tre. Planten ble introdusert i England i 1862. Det finnes flere kultivarer (sorter) av arten.

Høy, løvfellende, bred busk med lysegule blomster på naken kvist i mars. Busk for en solrik, lun plass i kyststrøk i Sør-Norge. Klimasone: H4.

  • Hamamelis japonica (Japantrollhassel)

Plantebeskrivelse

3 m høy, løvfellende busk eller tre med bred krone. Kvisten er grå med korte stjernehår. Bladene er 5-10 cm lange, bredt eggformete, symmetriske med snau underside. Guloransje høstfarger. Løvsprett skjer i mai, mens blomstringen normalt skjer på bar kvist i mars-april. Blomstene sitter flere sammen i kortskaftede klynger. Blomsten har 4 trådsmale, krøllete, opptil 2 cm lange, lysegule kronblader som snor seg ut av et grønt til rødbrunt beger. Frukta er en 2-rommet tykkvegget kapsel med svarte frø i august-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Trollhassel trives best på varm, lun, solrik plass, i en humusrik, nøytral til svakt sur, godt drenert jord. Utendørs er blomstene svært robuste mot lave temperaturer. De overlever lange perioder med kuldegrader selv etter at blomstringsperioden har begynt

Busken tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Japantrollhassel egner seg både som en frittstående plante og i buskgrupper. Planteavstand i gruppe: 2-5 m. Kvister kan drives i blomst til jul og påske. Den er sjelden plantet her i landet. Den blomstrer allerede i januar i milde vintre ute ved kysten. Kjølig vær kan gi blomstring over en periode på flere uker.

Allergi- og giftfare

Hos trollhassel er helseproblemer ved hobbydyrking ikke kjent.

Beskjæring

Hos trollhassel benyttes skjæring bare til å fjerne døde greiner. Busken kan ha problemer med å bryte fra eldre ved. Hos podete sorter, blir det viktig å fjerne rotskudd fra grunnstammen, som ellers lett vil få overtaket på sorten.

Formering

Trollhassel formeres vanligvis med sidepoding eller okulasjon (knoppoding). Sorter av arten kan formeres med grønnstiklinger. Frøformering er mulig, men vanskelig. Avlegging er også mulig.