Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Japantrollhassel

Hamamelis japonica

Slektsnavnet Hamamelis er enten en gresk betegnelse på en plante med pæreformet frukt (Mespilus); eller av hama, som betyr sammen med, og melis, som betyr honning, og som viser til at noen arter blomstrer og bærer frukter samtidig. Artsnavnet japonica betyr fra Japan. På svensk heter busken japansk trollhassel, mens i England bukes navn som Japanese Witch Hazel og Witch Hazel.

Hjemsted/Opphav Arten er viltvoksende i Japan, hvor den blir en busk eller et opptil 3 m høyt tre. Planten ble introdusert i England i 1862. Det finnes flere kultivarer (sorter) av arten.

2-3 m høy, løvfellende, bred busk, opprette greiner og lysegule blomster på bar kvist i mars. Busk for en solrik, lun plass i kyststrøk i Sør-Norge. Klimasone: H4.

  • Hamamelis japonica (Japantrollhassel)

  • Hamamelis japonica (Japantrollhassel)

Plantebeskrivelse

2-3 m høy, løvfellende busk med bred krone og opprette greiner. Kvisten er grå med korte stjernehår.

Bladene er 5-10 cm lange, bredt eggformete, symmetriske med snau underside. Guloransje høstfarger. Løvsprett skjer i mai.

Blomstring på naken kvist i mars-april. Blomstene sitter flere sammen i kortskaftede klynger. Blomsten har 4 trådsmale, krøllete, opptil 2 cm lange, lysegule kronblad som snor seg ut av et grønt til rødbrunt beger.

Frukta er en tykkvegget kapsel med 2 rom og svarte frø i august-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Japantrollhassel trives best på varm, lun, solrik plass, i en humusrik, nøytral til svakt sur, godt drenert jord. Utendørs er blomstene svært robuste mot lave temperaturer. De overlever lange perioder med kuldegrader selv etter at blomstringsperioden har begynt

Hamamelis japonica tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Japantrollhassel egner seg både som en frittstående plante og i buskgrupper. Planteavstand i gruppe: 2-5 m. Kvister kan drives i blomst til jul og påske. Den er sjelden plantet her i landet. Den blomstrer allerede i januar i milde vintre ute ved kysten. Kjølig vær kan gi blomstring over en periode på flere uker.

Allergi- og giftfare

Hos trollhassel er helseproblemer ved hobbydyrking ikke kjent.

Beskjæring

Hos trollhassel benyttes beskjæring bare til å fjerne døde greiner. Busken kan ha problemer med å bryte fra eldre ved. Hos podete sorter, blir det viktig å fjerne rotskudd fra grunnstammen, som ellers lett vil få overtaket på sorten.

Formering

Trollhassel formeres vanligvis med sidepoding eller okulasjon (knoppoding). Sorter av arten kan formeres med grønnstiklinger. Frøformering er mulig, men vanskelig. Avlegging er også mulig.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss