Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Trollhassel

Hamamelis virginiana

Synonyme navn er hamamelis, virginiatrollhassel og Hamamelis macrophylla. Slektsnavnet Hamamelis er en gresk betegnelse på en plante med pæreforma frukt, Trolis mespilus; eller navnet kommer av hama, som betyr sammen med, og melis, som betyr honning, og som viser til at noen arter blomstrer og bærer frukter samtidig. Artsnavnet virginiana betyr fra Virginia. På svensk heter busken Amerikansk trollhassel, mens i England brukes navn som Witch hazel, American witchhazel, Hamamelis, Winterbloom, Snapping hazelnut og Spotted alder.

Hjemsted/Opphav Hamamelis virginiana er viltvoksende i østlige deler av Nord-Amerika, nærmere bestemt i østlige Canada og USA, fra Nova Scotia vestover til Ontario og sørover til Texas og Florida.

4-5 m høy, løvfellende, rasktvoksende, bred busk med lange, grønne blad og duftende, lysegule blomster i oktober-november. Busk for en solrik, lun plass i kyststrøk i Sør-Norge. Klimasone: H4.

  • Hamamelis virginiana (Virginiatrollhassel)

Plantebeskrivelse

4-5 m høy, løvfellende, rasktvoksende, opprett busk med bred vekst og grå kvister. Busken minner mye om vår hassel (Corylus avellana).

Skruestilte, kortstilkete, brede, omvendt eggformete, 8-15 cm lange, grovtannete blad med en dunhåret underside langs nervene. Gule høstfarger.

Trollhassel blomstrer om høsten, oktober-november, samtidig med at bladene felles. Duftende lysegule blomster, som består av trådsmale, noe snodde kronblad fra et brunt beger, og som sitter 2-4 sammen i klaser. Blomstene som er gjemt i bladverket og blir synlige etter bladfall, tåler flere kuldegrader uten å ta skade.

Frukta som er en tykkvegget kapsel, skyter frøene flere meter bort fra planten.

Vekstkrav og klimasone

Trollhassel trives best på varm, lun, solrik plass, i en humusrik, nøytral til svakt sur, godt drenert jord. Utendørs er blomstene svært robuste mot lave temperaturer. De overlever lange perioder med kuldegrader selv etter at blomstringsperioden har begynt

Hamamelis virginiana tilrås plantet til klimasone H4.

Bruksområder

Trollhassel egner seg både som en frittstående plante og i buskgrupper. Planteavstand i gruppe: 2-5 m. Kvister kan drives i blomst til jul og påske. Den er sjelden plantet her i landet. Kjølig vær kan gi blomstring over en periode på flere uker. Tåler byklima og bra med salt.

Allergi- og giftfare

Hos trollhassel er helseproblemer ved hobbydyrking ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Hos trollhassel benyttes skjæring bare til å fjerne døde greiner. Busken kan ha problemer med å bryte fra eldre ved. Hos podete sorter, blir det viktig å fjerne rotskudd fra grunnstammen, som ellers lett vil få overtaket på sorten.

Formering

Trollhassel formeres kan formeres med frø, som ligger ett år i jorda før spiring og med skuddstiklinger.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss