Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Kinatrollhassel

Hamamelis mollis

Slektsnavnet Hamamelis er en gresk betegnelse på en plante med pæreforma frukt, Trolis mespilus; eller navnet kommer av hama, som betyr sammen med, og melis, som betyr honning, og som viser til at noen arter blomstrer og bærer frukter samtidig. Artsnavnet mollis betyr myk. På svensk heter busken kinesisk trollhassel, mens i England blir den ofte kalt Chinese witch hazel.

Hjemsted/Opphav Hamamelis mollis er viltvoksende i de midtre delene av Kina.

3-4 m høy, løvfellende, sentvoksende, opprett, bred busk med tetthåra kvister, lange, grønne blad og duftende, gullgule blomster i januar-mars. Busk for en solrik, lun plass i kyststrøk i Sør-Norge. Klimasone: H3.

  • Hamamelis mollis (Kinatrollhassel)

Plantebeskrivelse

3-4 m høy, løvfellende, sentvoksende, opprett busk med bred vekst og opprette, tetthårete kvister. Busken kan anta en pyramideform.

Skruestilte, kortstilkete, brede, omvendt eggformete eller nesten runde, 8-15 cm lange, grovtannete blad med en grålig filtet underside.

Kinatrollhassel blomstrer på bar kvist fra januar til mars. Duftende gullgule blomster, som består av trådsmale kronblad fra et purpurrødt beger, og som sitter få sammen i klaser.

Frukta en kapselfrukt med to rom og svarte frø.

Vekstkrav og klimasone

Kinatrollhassel trives best på varm, lun, solrik plass, i en humusrik, nøytral til svakt sur, godt drenert jord.

Hamamelis mollis tilrås plantet til klimasone H3.

Bruksområder

Kinatrollhassel plantes både som en frittstående plante og i buskgrupper i hager og parker. Planteavstand i gruppe: 2-5 m. Kvister kan drives i blomst til jul og påske. Den er sjelden plantet her i landet.

Allergi- og giftfare

Hos trollhassel er helseproblemer ved hobbydyrking ikke kjent. Opplysningene er hentet fra boka «Vennlige og uvennlige planter i vårt nærmiljø», av Sven-Olov Strandhede.

Beskjæring

Hos trollhassel benyttes skjæring bare til å fjerne døde greiner. Busken kan ha problemer med å bryte fra eldre ved. Hos podete sorter, blir det viktig å fjerne rotskudd fra grunnstammen, som ellers lett vil få overtaket på sorten.

Formering

Kinatrollhassel formeres med frø og vegetativt ved poding.

Sorter

Kinatrollhassel ‘Brevipetala’ (Hamamalis mollis ‘Brevipetala’)

3-4 m høy, stivgreinet sort med svært store, sterkt gule til svakt oransje blomster i klaser på 5-20 blomster. Klimasone: H3.

Kinatrollhassel ‘Pallida’ (Hamamalis mollis ‘Pallida’)

3-4 m høy, riktblomstrende sort med svært store, lysegule blomster i klaser. Dominerende sort i England. Klimasone: H3.

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss