Vi bruker cookies for å gjøre din opplevelse av nettstedet så bra som mulig. Ved å bruke dette nettstedet samtykker du i vår bruk av cookies.

Japanspirea ‘Goldflame’

Spiraea japonica 'Goldflame'

Et synonymt navn er Spiraea x bumalda ‘Goldflame’. Slektsnavnet Spiraea kommer av gresk speira, som betyr krans eller bøyd, vridd, og som var navnet på en plante som ble brukt til kranser. Artsnavnet japonica betyr fra Japan. I Sverige kalles planten rosenspirea, mens i England blir den kalt Japanese Spirea og Japanese Meadowsweet.

Hjemsted/Opphav Japanspirea har sin naturlige utbredelse i Japan, Korea og Kina. Arten dyrkes ikke, men flere gode navnesorter er i handelen. Japanspirea ‘Goldflame’ er en nederlandsk sort fra 1972.

80-100 cm høy, løvfellende busk, med en opprett, bred vekst, smale, tannete blad, som varierer farge gjennom sesongen. Mørkrosa blomster i halvskjermer i juli-august. Nøysom busk. Klimasone: H5.

  • Spiraea japonica 'Goldflame' (Japanspirea 'Goldflame')

Beskrivelse av arten japanspirea (Spiraea japonica)

0,5-1,2 cm høye, lauvfellende, tette, bladrike busker med opprett vekst. Tynne, forgreinete kvister med skruestilte knopper og ovale, 4-8 cm lange blad. Tallrike, røde eller rosa blomster i endestilte halvskjermer på årsskudd utpå sensommeren. Fruktene er små skolmkapsler, i sept.-okt.

Sortsbeskrivelse

Japanspirea ‘Goldflame’ er en 80-100 cm høy, løvfellende busk med en opprett, bred vekst. Stive, forgreina kvister med 4-8 cm lange, smale, sagtannede blad. Blada er bronsegule fra våren av, senere blir de gulgrønne og om høsten får de kopperrøde høstfarger. Mørke rosa blomster i brede, endestilte halvskjermer på årsskudd i juli-august. Frukta er små skolmkapsler med små frø, i september-oktober.

Vekstkrav og klimasone

Japanspirea er nøysomme busker som trives best på en solrik plass i humusrik, næringsrik, jevnt fuktig jord. De vokser også godt i halvskygge og annen jord. Årlig gjødsling gir bedre blomstring.

Sorten ‘Goldflame’ tilrås plantet til klimasone H5.

Bruksområder

Sorten egner seg godt til buskgrupper, fri hekk, fjellhager, i skråninger og til planting foran høyere planter. Planteavstand i gruppe: 0,5-1 m og til hekk: 0,2-0,4 m. Japanspirea fremmer dyre- og fuglelivet. Lite utsatt for sjukdom. De fleste trives både i kjølig kystklima og i innlandsklima.

Allergifare

Spirea er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Helseproblemer ved dyrking av planten er ikke kjent.

Beskjæring

Japanspirea tåler periodisk hard nedskjæring ned til 15-20 cm over bakken. Siden alle blomstrer på årsskudd, bør skjæring skje om våren før veksten tar til. Årlig beskjæring gir busker med tettere vekst og bedre blomstring.

Formering

Japanspirea formeres vegetativt med kvist- eller grønnstiklinger (skuddstiklinger) i juni-juli, eller ved deling.

 

Lignende planter

Våre nyeste artikler

Savner du en plante?

Kontakt oss